Dagobertducktaks woord van het jaar 2014

Dagobertducktaks is verkozen tot het woord van het jaar 2014. Dat maakt woordenboekenuitgever Van Dale bekend.

De Dagobertducktaks is een speciale belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijke mensen, oftewel een superrijkentaks. Het woord won met bijna 18 procent van de stemmen de jaarlijkse woordenverkiezing. Moestuinsocialisme is geëindigd op de tweede plek en stemfie werd derde.
Volgens Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon past dagobertducktaks helemaal „in deze tijd van Piketty en het belasten van hyperrijken”.

Mensen konden stemmen op tien nieuwe woorden: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat. In totaal brachten bijna 60.000 mensen hun stem uit.
De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik.
Vorig jaar won het woord selfie. Dat is een gefotografeerd zelfportret, meestal gemaakt met een digitale camera, een smartphone of webcam.
Sinds 2010 bestaat er een afzonderlijke Nederlandse en Vlaamse verkiezing. In België werd flitsmarathon verheven tot het woord van 2014. Een flitsmarathon is een politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt.

Voor de verkiezing van het woord van het jaar heeft de FNV in een nieuwsbrief de ruim 1,1 miljoen leden gevraagd te stemmen op ‘dagobertducktaks’. Het woord, dat uiteindelijk ook won, is afkomstig uit de koker van de bond. De FNV heeft niet de indruk dat het stemadvies de uitslag heeft beïnvloed.
De vakorganisatie introduceerde de term in oktober. Ze kwam toen met een voorstel om het spaargeld van rijke Nederlanders hoger te belasten omdat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Bij de heffing denkt de bond aan grote, vrije vermogens vanaf een half miljoen euro.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen