Curator eist 1 miljard dollar schadevergoeding van PwC

Voor nalatigheid en professioneel wangedrag, leidend tot ondergang MF Global Holdings Ltd

Een federale rechter in de VS  heeft de argumenten afgewezen, waarmee PwC US probeerde te voorkomen dat het kantoor zich voor de rechter moet verantwoorden voor zijn rol in het faillissement van investeringsfonds MF Global Holdings Ltd, met als CEO destijds de gouverneur van New Jersey Jon Corzine. De curator beschuldigt PwC  ervan, dat de adviezen en controles van PwC ‘substantieel’ hebben bijgedragen aan het faillissement.
 
In een uitspraak van maar liefst 69 bladzijden zegt U.S. District Judge Victor Marrero in Manhattan dat de tegenwerpingen van PwC hem niet hebben kunnen overtuigen, dat hun activiteiten in deze zaak de toets der kritiek kunnen doorstaan.  “PwC has not satisfied its burden of demonstrating the absence of any genuine issue of material fact.” 
 
Eerder al trof PwC een schikking van $65 miljoen met gedupeerden van het faillissement, aandeel- en obligatiehouders, waarbij het kantoor overigens expliciet geen schuld erkende. Maar volgens de curator heeft PwC zich wel degelijk schuldig gemaakt aan ‘ongewoon en flagrant onprofessioneel optreden en nalatigheid” door zijn goedkeuring te hechten  aan “repurchase-to-maturity”  transacties die Corzine (overigens zelf niet door de curator aangeklaagd, maar wel door de U.S. Commodity Futures Trading Commission) gebruikte om te speculeren met Europese staatsschulden. Ook stelt de curator PwC’s adviezen rond uitgestelde belastingvorderingen ter discussie, waarop MF Global 120 miljoen dollar moest afschrijven, zes  dagen voor het faillissement. 
 
Volgens PwC zal geen jury ter wereld oordelen, dat deze kwesties materieel hebben bijgedragen aan de ondergang van de onderneming. 
 

Gerelateerde artikelen