CSRD voor AEX-bedrijven nog werk in uitvoering

PWC: "AEX-bedrijven maken grote stappen richting CSRD, maar uitdagingen blijven"

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) worden in 2024 ingevoerd voor Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Dit betekent dat deze bedrijven hun duurzaamheidsrapportage moeten aanpassen aan nieuwe standaarden.

PwC heeft onderzocht hoe goed AEX-bedrijven hierop zijn voorbereid door hun jaarverslagen van 2023 te analyseren. Het accountants- en advieskantoor gebruikten hiervoor kunstmatige intelligentie met 75 gerichte vragen over zeven duurzaamheidsgebieden.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 70 procent van de AEX-bedrijven actief bezig is met het integreren van CSRD en ESRS in hun rapportages. Ze zijn zich dus bewust van de komende veranderingen en passen hun processen aan. Toch heeft 12 procent van de bedrijven nog geen aanpak bekendgemaakt.

Alle onderzochte bedrijven leggen uit hoe het toezicht op duurzaamheid is geregeld. Meer dan 75 procent heeft duurzaamheidsdoelen opgenomen in de prestatie-evaluatie van hun topmanagement. Dit laat zien dat bedrijven het belang van duurzaamheid erkennen.

Bijna alle bedrijven hebben duurzaamheid opgenomen in hun risicobeheer. Maar slechts de helft legt uit hoe ze duurzaamheidsinformatie in hun interne controlesystemen hebben verwerkt. Hier is nog verbetering nodig.

De CSRD vraagt om een ‘dubbele materialiteitsbenadering’. Dit betekent dat bedrijven niet alleen kijken naar hun impact op mens en milieu, maar ook hoe duurzaamheidskwesties hun financiële prestaties beïnvloeden. Ongeveer 92 procent van de bedrijven legt hun materialiteitsproces uit, en bijna de helft noemt expliciet deze dubbele benadering.

Op het gebied van klimaat zijn bedrijven het verst gevorderd. Meer dan 90 procent heeft doelen gebaseerd op een ‘net zero’-strategie. De volgende stap is om langetermijndoelen te vertalen naar jaarlijkse doelstellingen.

Bij sociale onderwerpen is er nog werk te doen. Alle bedrijven rapporteren over hun eigen personeel, maar vaak niet over medewerkers die niet in loondienst zijn. Ook is er weinig informatie over lonen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

Meer dan 80 procent van de bedrijven laat een extern accountantskantoor hun duurzaamheidsinformatie controleren. Dit laat zien dat bedrijven steeds meer belang hechten aan betrouwbare duurzaamheidsrapportage.

 

Gerelateerde artikelen