‘Cryptobedrijven gebruikt voor belastingontduiking’

Ondernemers ontlopen daarmee winst- en dividendbelasting, stelt het Nederlandse IT-bedrijf Triaconta.

Er zijn ruim tien cryptobedrijven in Nederland waarbij gemakkelijk en snel tussen de €5.000 en €30.000 per transactie cryptocurrencies aangeschaft en verkocht kunnen worden. Bij een verkooptransactie is er behalve de bevestiging dat de cryptocurrency op ‘legale wijze is verkregen’, vaak geen verdere verificatie. Dit is mogelijk met de huidige wetgeving.
Fout in het systeem is dat cryptobedrijven bij de verkoop van cryptocurrencies meestal niet controleren waar het virtuele geld vandaan komt. Bedrijven (en particulieren) kunnen zelf kiezen op welke bankrekening het geld gestort wordt.

Update: crypto-toepassingen in het bedrijfsleven

Ander bankrekeningnummer

Als een bedrijf bitcoins koopt met iDeal kan deze het geld naar een van de andere cryptobedrijven sturen om te verkopen. De opbrengsten laat je storten op ander rekeningnummer van een gelieerde onderneming. “Duizenden mensen hebben die op deze manier belasting ontduiken en cryptobedrijven ondersteunen dit. Wachten op het vergunningstelsel die ergens in 2020 van kracht gaat, duurt te lang,” zegt  oprichter Don Molenaar van Triaconta.

Pleidooi voor zelfregulatie

Hij pleit voor zelfregulatie van de crypto-industrie. Triaconta werkt volgens het principe van closed-loops, waarbij de uitbetaling altijd plaats vindt naar het rekeningnummer waar de oorspronkelijke betaling vandaan is gekomen.Triaconta roept andere cryptobedrijven op om hun verantwoording te nemen en ervoor zorg te dragen dat er op geen enkele manier meer misbruik kan worden gemaakt van hun diensten.