Crypto update: volop kansen voor financials

Tijdens Financial Systems 2018 deelde trendwatcher Vincent Everts de laatste ontwikkelingen op cryptogebied.

Nieuwe technologieën, zoals big data en machine learning, bieden ons de mogelijkheid nieuwe systemen te ontwerpen. Volgens Everts is het probleem met oude systemen dat ze zo lek zijn als een mandje. “Ik moest laatst spreken bij een ziekenhuis en stuurde alle medewerkers een mailtje; beste mensen, ik kom spreken, klik op deze link om het programma te zien. 200 mensen klikten op de link. Van iemand van buiten de organisatie.”

Bitcoin en de onderliggende blockchaintechnologie kunnen die veiligheid wel bieden. De schandalen uit de media hebben niet te maken met het kraken van de blockchain, maar van de private key van gebruikers. De digitale portemonnee waarin ze hun toegangscodes voor cryptomunten bewaren. Dat is toch wel wat anders. 

Veiligheid oke, maar kun je er verder ook iets mee? “Veel mensen uit de financiële wereld vinden het gebakken lucht”, vertelt Everts. “Maar wat is eigenlijk het verschil met de euro? Die wordt ook door niks gedekt, maar bestaat alleen door afspraken die we met elkaar gemaakt hebben. Niks meer.”

Bovendien is niet iedereen uit de financiële wereld negatief. “Er zijn toepassingen waar Wall Street graag gebruik van maakt. Ze hebben bijvoorbeeld een gebouw, verdelen dat in 100.000 tokens die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Die verkopen ze. Het mooie van deze technologie is dat je alles van waarde kunt programmeren. 

Er komt een volgende crisis, volgens Everts. De schulden wereldwijd zijn nu twee keer zo hoog als in 2008 toen de kredietcrisis begon. De enige reden dat we nog overeind blijven is dat de rente op nul staat. Wanneer dat verandert, hebben veel landen een heel groot probleem. Zo’n crisis zal cryptomunten een hele grote boost geven.

Er zijn enthousiastelingen die zeggen dat cryptogeld al het geld van de wereld gaat opeten. Dat vindt Everts wat overdreven. Maar het is ook niet meer weg te denken, omdat de technologie zoveel voordelen biedt. “Met Jaxx kun je binnen twee minuten een bankrekening openen. Probeer dat maar eens bij een traditionele bank. Als betaalmiddel is crypto ideaal. De QR-code zal ook helemaal terugkomen bij betalingsverzoeken. In China wordt dit mega-veel gebruikt voor betalingen.”

Een andere applicatie die zeer interessant is voor financials en investeerders is financiering met een ICO (Initial Coin Offering). Volgens Everts is deze financieringsvorm nu al groter dan venture capital. Tim Haaksma, CEO van Ockel Computers, is een van de vroege Nederlandse adopters van deze mogelijkheid. Hij geeft miljoenen tokens uit die een waarde vertegenwoordigen. Het bedrijf ByeleX houdt bij hoeveel er uit is gegeven en wie wat bezit. Er komt geen investment banker meer aan te pas. ‘Publiek gaan’ wordt hiermee veel goedkoper. 

Deze toepassingen en nog vele andere laten zien dat crypto en blockchain are here to stay. Natuurlijk gaan een heleboel initiatieven het niet halen, maar deze technologie heeft zoveel potentieel tot besparingen en efficiency, dat het een kwestie van tijd is voordat het bijna overal in wordt toegepast.  

_______________________________________________________________________________

Interessant voor u als Finance Professional:  
1. Ontmoet Finance Executives op inspirerende events:
Executive Day 2018 | Keep the Netherlands great op 10 oktober bij the Duke in Nistelrode
FM Club Forum | High Performance op 7 november bij Yacht in Utrecht
FM Dag 2018 op 14 november bij 1931 Congrescentrum Brabanthallen in 's Hertogenbosch
Mis deze kansen niet. Bekijk alle events via FM.nl/events.

2. Sluit u aan bij de FM Club voor meer kennis, groter netwerk en snellere carrière
De beste Finance Professionals weten precies wat er speelt in hun vakgebied. Zij volgen regelmatig seminars en houden de vakpers bij. Zij zijn up to date en goed geïnformeerd. Zij hebben meer plezier in hun werk. En… zij maken sneller carrière. Dit kunt u ook. Hoe? Word nu lid van de FM Club.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Voorkom financiële missers en creëer waarde. Volg de driedaagse training Financiële Analyse.
– Volg dé leiderschapstraining voor Financials: Effectief Leiderschap in 4 dagen.
– Hoe spoort u verborgen cash op en hoe speelt u het vrij? Volg de eendaagse Masterclass Cash Management.

Gerelateerde artikelen