CrowdfundingCijfers.nl: crowdfunding verdubbeld in eerste halfjaar

Het geld dat in Nederland is opgehaald met behulp van crowdfunding is in het eerste halfjaar van 2021 verdubbeld.

Dat meldt de website CrowdfundingCijfers.nl, die sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart brengt. Vorig jaar werd door de coronacrisis juist minder geld opgehaald met crowdfunding in vergelijking met voorgaande jaren.

Ondernemingen en maatschappelijke en creatieve projecten haalden in de eerste helft van 2021 in totaal meer dan 320 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 260.000 euro. “Meer dan ooit tevoren”, zegt Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.nl. Van het totale opgehaalde bedrag is 89 procent een lening. Een klein deel is bijvoorbeeld een donatie.

Bij crowdfunding legt een soms grote groep mensen een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. In de eerste helft van 2021 werden bijna 9000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd.

Het aantal maatschappelijke projecten, zoals de bouw van een speeltuin, groeide. Het gemiddeld opgehaalde bedrag van zo’n project was 3000 euro. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedroeg het totaal opgehaalde bedrag 8,2 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 14.000 euro.

Volgens CrowdfundingCijfers.nl is sinds 2011 inmiddels meer dan 2 miljard euro met crowdfunding gefinancierd.

Eerder deze maand meldde Crowdfundmarkt dat in het eerste halfjaar 249 miljoen euro is opgehaald met crowdfunding. Hier gaat het om geld dat is opgehaald op crowdfundingsplatformen die zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Crowdfundmarkt is een organisatie die vraag en aanbod in verschillende bedrijfstakken bij elkaar brengt, maar zelf geen crowdfundingplatform is.

 

Gerelateerde artikelen