“Het is tijd voor een wet voor crowdfunding”

In Nederland is crowdfunding nog altijd niet in de wet verankerd. Wel vaardigt toezichthouder AFM met regelmaat voorschriften uit.

“Het is goed dat crowdfunding heeft kunnen ontstaan zonder al te snel met een strenge wet geconfronteerd te worden: dan is de vernieuwing snel over”, zegt Simon Douw, directeur branchevereniging Nederland Crowdfunding. “Maar inmiddels wordt crowdfunding volwassen, en is er een wet nodig die crowdfunding verder laat groeien, zodat nog meer ondernemers hun plannen kunnen waarmaken.”
 
Crowdfunding groeide afgelopen zeven jaar uit tot een financieringsvorm die meer dan 4000 ondernemers voorzag van meer dan 400 miljoen euro aan kapitaal. Douw: “Daarmee maakt crowdfunding steeds meer plannen van Nederlandse ondernemers mogelijk. En net zo belangrijk: crowdfunding doet dat door duizenden Nederlanders als investeerder te betrekken bij ondernemers in hun omgeving. Zo werkt het aan twee kanten aan ondernemerschap in Nederland.”
 
Oproep tot wetgeving
Douw: “Omdat er geen heldere wet is voor crowdfunding, is het onduidelijk wat crowdfunding platforms kunnen en moeten doen om hun werk goed en veilig te verrichten.” Daarom nam de branchevereniging eerder al het initiatief tot een gedragscode die de platforms die zijn aangesloten bij de vereniging naleven. Zo rapporteren deze crowdfunding platforms publiek hun prestaties, zoals hoeveel geld van investeerders er inmiddels is afgelost, wat er nog open staat en welk geld er naar verwachting niet terugkomt. Douw: “En nu is het zaak dat alle crowdfunding platforms deze transparantie laten zien, maar daar is regulering voor nodig. Crowdfunding draait immers om transparantie: iedereen ziet weer wat er met zijn of haar geld gebeurt.”
 
Duurzame groei
Douw: “De ons omringende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn al eerder overgegaan tot wetgeving voor crowdfunding, en dat komt de groei van crowdfunding zichtbaar ten goede.” In het Verenigd Koninkrijk is investeren via crowdfunding daarnaast fiscaal aantrekkelijk gemaakt. “Een wet schept helderheid en daarmee vertrouwen: dat is weer een basis voor nieuwe kansen, zoals fiscale stimulering.”

Gerelateerde artikelen