Crowdfinance 10% gegroeid in tweede kwartaal

De markt van crowdfinance in Nederland is met 10% gegroeid in het tweede kwartaal van 2016. Afgelopen kwartaal is de markt van crowdfundingleningen en -aandelen uitgekomen op 33 miljoen euro verdeeld over 213 projecten. De gemiddelde projectomvang is 22% toegenomen tot 154.000 euro.

Dit blijkt uit een kwartaalrapport opgesteld door Crowdfundmarkt.nl, een website voor investeerders via crowdfinance.

Meer dan een kwart van de totale financiering via crowdfinance in het tweede kwartaal van 2016 is aangeboden door ondernemers uit de industriesector. In het eerste kwartaal van 2016 was dit 19%. Ook in de branches horeca, dienstverlening, energie & duurzaamheid en ICT is de totale omvang financiering ten opzichte van het vorige kwartaal toegenomen.

Opvallend is de opkomst van het aantal bedrijfsovernames gefinancierd via crowdfinance. In het tweede kwartaal van 2016 is dit aandeel gestegen van 4,5% naar 9,5%. De gemiddelde projectomvang van bedrijfsovernames is groot, namelijk 231.000 euro.

Net als in het eerste kwartaal van 2016 komt meer dan de helft van alle projecten uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant. Utrecht is de grootste stijger buiten deze top drie. Het aantal projecten in Utrecht is bijna verdubbeld en komt uit op 14% van het totaal in Nederland.

Gerelateerde artikelen