Coronalening voor bedrijfsgroei

Coronalening tegen drie procent voor scaleups. Grote bedrijven zouden steun terug moeten betalen.

Vanaf morgen 29 april kunnen ook scaleups en startups een coronaoverbruggingskrediet aanvragen, zo maakte Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bekend.”Het kabinet maakt in deze uitzonderlijke en barre tijden financiële steun voor álle ondernemers toegankelijker”, zegt Keijzer. De regelingen die voor andere bedrijven gelden, zijn evenwel voor snelgroeiende starters ongeschikt. Maar zij zorgen wel “voor de inkomsten en banen van morgen”, aldus de staatssecretaris.

Deze bedrijven kunnen terecht bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's), die belast zijn met de uitvoering. De leningen die de ROM’s gaan verstrekken lopen uiteen van 50.000 euro tot 2 miljoen euro. Bij bedragen boven de 250.000 euro moeten de aandeelhouders of andere investeerders een kwart bijleggen. De rente op de leningen is altijd 3 procent. Leningen tot een half miljoen euro aanvragen zouden binnen vier tot negen werkdagen uitsluitsel moeten krijgen, voor hogere bedragen is de beslistermijn drie weken.

Boven 250 werknemers: steun wordt lening

Groen Links wil dat grote bedrijven, die langer een beroep willen doen op overheidssteun om de lonen van het personeel door te betalen, dat geld in betere tijden terugbetalen. Als er verder steun voor het bedrijfsleven komt, dan moet de loonkostenregeling voor bedrijven met minder dan 250 werknemers een gift blijven, maar voor grotere ondernemingen moet die worden omgezet in een lening. Dit omdat veel grote bedrijven in goede tijden een fors deel van hun miljardenwinsten als dividend uitkeren. Daarom mag van hun gevraagd worden dat zij niet de belastingbetaler maar hun aandeelhouders de kosten van de huidige crisis laten dragen.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen