Coronakrediet via crowdfunding

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat
"Het zijn dit soort initiatieven, die ons MKB nodig heeft," Staatssecretaris Mona Keijzer.

Ruim 4.500 ondernemingen hebben al gebruik gemaakt van de BMKB-C. Daarbij is 883 miljoen euro aan krediet verstrekt, volgens de Nederlandse Vereniging van Banken. Slechts een heel klein deel van de kredieten met garantieregeling is echter verstrekt via non-bancaire financiers.

MKB-financieringsplatform October, dat geld van institutionele beleggers combineert met crowdfunding, heeft daarom het Corona Snelkrediet ontwikkeld. Door de inzet van de BMKB-C regeling te combineren met haar technologie kan het platform nu in 24 uur duidelijkheid geven over toekenning van een staatstgegarandeerde lening tot 200.000 euro.

“Juist in deze tijd is het ontzettend belangrijk dat ons midden- en kleinbedrijf over voldoende middelen kan blijven beschikken,” reageert Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. “Snel duidelijkheid krijgen over een aanvraag kan voor MKB’ers van cruciaal belang zijn. Daarom ben ik blij dat een FinTech partij zoals October de BMKB-C regeling op deze manier inzet en zorgt voor snelle uitsluitsel over de kredietaanvraag. Het zijn dit soort initiatieven, die ons MKB nodig heeft.”

“Uiteindelijk lopen de steunpakketten van de overheid af en ook het belastinguitstel dient te worden terugbetaald. Het MKB is intussen op haar reserves ingeteerd, en als de situatie normaliseert, zal de behoefte aan werkkapitaal sterk toenemen,” zegt October. “De crisis ontvouwt zich in slow motion en kan worden beperkt indien het MKB over voldoende liquiditeit beschikt.”

In Italië en Frankrijk wordt dit middel al sinds de zomer ingezet. “Daarmee voorzien we ondernemers binnen vier uur van een commitment en binnen 24 uur staat het geld op de rekening. Hier wordt gefinancierd met een 90 procent staatsgarantie.”

(bron: October; foto: Rijksoverheid)

Gerelateerde artikelen