Coronacybercrisis

Focus op thuiswerken maakte een op vijf bedrijven kwetsbaarder. Een op drie negeert meldplicht datalek.

Bijna 1 op de 5 organisaties is nu kwetsbaarder voor illegale hacks dan voor de coronacrisis. Net zo veel organisaties geven aan dat zij in het IT-budget moesten snijden door de crisis. De aandacht voor digitale beveiliging binnen het bedrijf is volgens een op de zeven procent van de IT-verantwoordelijken verminderd. Dat concludeert een onderzoek van Orange Cyberdefense onder IT-verantwoordelijken.

Ruim een derde van de onderzochte organisaties had de focus met name op het herinrichten van de werkplekken, zowel op kantoor als thuis. Tegelijkertijd verslapte de aandacht voor digitale veiligheid. Van de ondervraagden gaf ruim 40 procent aan dat zij de aankomende tijd een groter deel van het IT-budget willen inzetten voor het updaten van de digitale veiligheid.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat bijna een op drie IT-verantwoordelijken in de afgelopen vier jaar te maken heeft gehad met een datalek in het bedrijf. Iets minder dan de helft deed daar melding van bij de Autoriteit Persoonsgegevens, terwijl het verplicht is om een datalek te melden.

(bron: Orange Cyberdefense; foto: Blowup, Unsplash)

Gerelateerde artikelen