Coronabelasting nekslag voor groot deel mkb

Stichting wil compensatie coronaschulden MKB
Aflossing per 1 oktober vormt soms een kwart van de omzet.

Zonder versoepelingen van betaalafspraken overleeft 42 procent van de mkb’ers die NOW heeft ontvangen het niet. Dat concludeert financieringsplatform October op basis van onderzoek onder 600 ondernemers. Ondernemers moeten per 1 oktober beginnen met het aflossen van uitgestelde belastingen door corona.

Maar 37 procent van het mkb maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de coronabelasting. Iets meer dan de helft van de ondernemers geeft aan dat zij op een zeker moment gebruik hebben gemaakt van deze noodsteun, waarvan dertien procent gedurende alle termijnen. Bij 30 procent van de ondernemers is de lopende (belasting)schuld gelijk aan tien tot 25 procent van de omzet. Eén derde (34 procent) van de ondernemers geeft te kennen überhaupt niet te zijn begonnen met het aflossen van de schulden. Op dit moment hebben ondernemers alleen de mogelijkheid om eenmalig een betaalpauze van drie maanden aan te vragen of om hun maandbedrag per kwartaal te betalen.  

Vooral vrouwelijke ondernemers maken zich zorgen, zo blijkt uit het onderzoek. De helft geeft aan het niet te overleven zonder versoepeling van betaalafspraken, tegenover 37 procent van de mannen. Qua omvang van het bedrijf zijn de zorgen overal even groot.

Gerelateerde artikelen