Corona treft ook crowdfunding

Voor het eerst in bijna tien jaar daalde de opbrengst van crowdfunding, en met meer dan tien procent.

Voor het eerst is in Nederland minder geld opgehaald met crowdfunding. In de eerste helft van het jaar werd 178 miljoen euro opgehaald, 12 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo maakte CrowdfundingCijfers.nl vandaag bekend, die sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart brengt.

“Net als voor andere vormen van financiering geldt, nam ook het gebruik van crowdfunding in het tweede kwartaal van dit jaar af,” zegt Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.nl. “De sector is niet ongevoelig voor de impact van corona. Tegelijkertijd blijkt crowdfunding een manier om ook in lastige tijden samen goede en mooie plannen te steunen en van de grond te krijgen.”

In de eerste helft van 2020 werden meer dan 7.000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Ondernemingen haalden in totaal 152,9 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 200.000 euro. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedroeg het totaal opgehaalde bedrag 5,7 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 13.000 euro.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen