Corona goed om te starten

Startups trekken weer meer kapitaal aan, vervolgrondes zelfs al meer dan heel 2019.

Nederlandse startups hebben geen last van corona lijkt het. In het derde kwartaal is 510 miljoen euro geïnvesteerd in startende bedrijven, 50 miljoen euro méér dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

In de eerste helft van 2020 was ook al sprake van een plus van 70 miljoen op jaarbasis. Dat concludeert Onderzoeksbureau Golden Egg Check vandaag.

In totaal is er dit jaar al bijna 1 miljard euro bij Nederlandse startups terechtgekomen. In het derde kwartaal bleef het aantal bedrijven dat een financiering kreeg wel wat achter, mogelijk omdat sommige start-ups via de overheid een overbruggingskrediet konden krijgen.

Het onderzoek toonde verder dat veel startende bedrijven volwassener zijn geworden, zoals blijkt uit grotere vervolgrondes voor financiering. Daarvan waren er in het derde kwartaal al meer dan in heel 2019. Zo haalde fietsenproducent VanMoof via een derde ronde 40 miljoen dollar op en was biotechbedrijf Lava Therapeutics goed voor 83 miljoen dollar.

De onderzoekers verwachten dat 2020 recordjaar 2019 zal overtreffen. Toen werd door start-ups 1,4 miljard euro opgehaald. In het slotkwartaal van 2019 was onlinesupermarkt Picnic wel goed voor een bedrag van 250 miljoen euro.

(bron: ANP; foto: Med Badr Chemmaoui, Unsplash)

Gerelateerde artikelen