Consumptief krediet per direct aan de ketting

Iedereen kan minder lenen door oplopende kosten en rente.

Kredietverstrekkers moeten per vandaag rekening houden met de hoge inflatie bij het bepalen van het bedrag dat consumenten mogen lenen. Daardoor worden klanten beter beschermd tegen schulden die ze niet kunnen betalen.

Dit meldden de Vereniging Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB) vandaag. Door de maatregel kunnen consumenten minder geld lenen. Jaarlijks worden de leennormen vastgesteld op basis van de kosten die gemiddelde huishoudens maken voor levensonderhoud. Die kosten worden berekend door het budgetinstituut Nibud.

De uitgaven van huishoudens zijn het afgelopen jaar gestegen met gemiddeld bijna tien procent. Dat is het gevolg van de hoge inflatie. “Met name de uitgaven voor energie zijn sterk gestegen. Waar een gezin in de vorige berekening gemiddeld 146 euro per maand kwijt was aan energie is dat in de nieuwe berekening 247 euro. Hierdoor is de ruimte om geld te lenen verkleind”, zeggen de koepelorganisaties.

Volgens de financiële vergelijkingssite Geld.nl kunnen consumenten vanaf vrijdag gemiddeld 7.800 euro minder lenen. De site heeft becijferd dat bijna iedereen minder kan lenen door de aangescherpte leennormen. “Een stel met een netto-inkomen van 4.000 euro per maand en een hypotheek van 1.100 euro per maand, kan bijvoorbeeld ruim 7.600 euro minder lenen door de nieuwe regels. Als het ook nog een auto heeft, loopt het op tot ruim 8.600 euro”, aldus de Geld.nl. Wanneer datzelfde stel ook nog kinderen heeft, kan het volgens de organisatie zelfs 12.350 euro minder lenen.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen