Consumentenprijzen blijven stijgen

Prijzen in juli 2,5 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar, iets minder dan juni.

Consumentengoederen en -diensten waren in juli 2,5 procent duurder dan een jaar eerder. In juni betaalde de consument 2,7 procent meer dan vorig jaar, aldus het CBS vandaag.Een verlaging van de elektriciteits- en gasprijzen voor contracten met variabele tarieven bij veel energiemaatschappijen had een drukkend effect op de stijging van de consumentenprijzen. De stijging van de woninghuren had daarentegen een verhogend effect, meldt het CBS.

De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

De prijsstijging in de eurozone nam af van 1,3 procent in juni naar 1,1 procent in juli. Vanaf januari 2019 ligt het niveau van Nederland beduidend hoger dan in de eurozone, wat samenvalt met de verhoging van het lage btw-tarief en de belasting op energie.

(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen