Consulente cel in voor oplichten Belastingdienst

De 63-jarige belastingconsulente Anita P. uit Enschede is door de rechtbank in Almelo veroordeeld wegens het oplichten van de Belastingdienst. Zij kreeg een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan acht voorwaardelijk.

In vijf jaar tijd, tot haar aanhouding in 2013, vulde de vrouw meer dan 2500 belastingaangiften in tegen betaling van hooguit vier tientjes per stuk. Ze voerde verzonnen aftrekposten op, waardoor haar klanten meer geld terugkregen. Volgens de rechtbank heeft ze de fiscus voor meer dan een miljoen euro benadeeld.
De klanten kwamen bij haar thuis om de aangifte te laten invullen. Nadat de Belastingdienst haar op het spoor kwam, ging Anita P. gewoon door, maar vanaf dat moment bij haar klanten thuis. Daardoor kon zij niet via haar eigen IP-adres worden betrapt.
De rechtbank rekent het Anita P. zwaar aan dat zij behalve de Belastingdienst ook veel van haar klanten heeft gedupeerd. Die worden nu geconfronteerd met naheffingen, met alle betalingsproblemen van dien.
Als bijzondere voorwaarde mogen Anita P. en haar man zich gedurende haar proeftijd van twee jaar niet bezighouden met het invullen van belastingaangiften voor anderen. Anita P. hoeft geen symbolische schadevergoeding van 10.000 euro aan de fiscus te betalen, zoals de officier van justitie eiste. Dat heeft onder meer te maken met het volgens de rechtbank tekortschieten van de Belastingdienst in zijn controletaak.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen