Concurrentieregels versoepeld

ACM gaat oneerlijke concurrentie door de vingers zien vanwege Covid-19.

Kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) zal vanwege de coronacrisis minder streng toezien op eerlijke concurrentieverhoudingen in Nederland. “Dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om bijzondere oplossingen. Dit is geen normale tijd”, zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep in een toelichting op het donderdag uitgebrachte jaarverslag. “Maar ga niet verder dan noodzakelijk is om de crisis te bezweren”, zo roept hij bedrijven evenwel op.

Supermarkten mogen elkaar volgens deze 'crisisaanpak' informeren over hoeveel voorraden ze beschikken. Logistiek dienstverleners mogen samenwerken om de Nederlandse burgers van levensmiddelen te voorzien. Branches mogen afspraken met elkaar maken over een soepele omgang met debiteuren. En groothandels in geneesmiddelen mogen elkaar op de hoogte stellen over de hoeveelheid artikelen die ze verkopen. Normaal gesproken treedt de kartelwaakhond tegen deze praktijken op. Maar de ACM zal bij haar toezicht rekening houden met bedrijven die geraakt worden door de gevolgen van de Covid-19.

De ACM maakte vandaag ook bekend dat het in  2019 18 boetes heeft opgelegd aan ondernemingen en leidinggevenden, voor een totaalbedrag van bijna 17 miljoen euro. In 2018 waren dat 3 boetes voor een totaalbedrag van 620.000 euro. Daarnaast heeft de ACM in 2019 12 lasten onder dwangsom opgelegd (1 in 2018). Verder is de ACM in 2019 91 onderzoeken gestart (68 in 2018). Ongeveer driekwart van de besluiten van de ACM die in hoogste instantie aan de rechter worden voorgelegd, is ook in 2019 geheel of op de belangrijkste punten in stand gelaten. Het werk van de ACM heeft de samenleving in 2019 ongeveer 750 miljoen euro opgeleverd.

Lees ook: 80 procent industriebedrijven bedreigd

(bron: ANP)

 

Gerelateerde artikelen