80 procent industriebedrijven bedreigd

Het merendeel van de Nederlandse industriebedrijven is niet klaar voor de toekomst.

Bijna vier van de vijf Nederlandse industriebedrijven zijn onvoldoende voorbereid, stellen economen van de Rabobank vandaag. De bedrijven lopen onder andere achter op het gebied van kunstmatige intelligentie en big data. Ook handelsbelemmeringen en verduurzaming zouden meer aandacht vereisen.

Voor de studie is een enquête afgenomen onder 464 Nederlandse industriebedrijven, waaronder 262 bedrijven uit de maakindustrie. De omzet zit over het algemeen wel in de lift, maar de meeste bedrijven schieten te kort wat betreft hun voorbereidingen op toekomstige uitdagingen. Volgens de deskundige bij de bank zullen de meeste ondernemingen nog eens goed naar hun managementpraktijken en investeringen moeten kijken. “Hoe groter het aandeel van de investeringen dat uitgaat naar onderzoek en ontwikkeling, hoe groter de toekomstbestendigheid van industriebedrijven,” aldus de bank.

Ook de finance professional kampt met achterstand. “Ons beroep, onze branche moet echt doorpakken om te kunnen concurreren in deze nieuwe omgeving,” zei Christian Cuzick, voorzitter IMA, eerder al tegen FM. “Het gaat niet alleen om nieuwe technologie, we zijn immers gewend om met technologie te werken en dat continu te vernieuwen. Dit keer is het echt anders: er is nu zo veel data beschikbaar. Impliciet eisen onze leiding, investeerders en klanten dat we data gebruiken om ons product, service en management te verbeteren,” zei Cuzick.

(bron: ANP, FM)

Gerelateerde artikelen