Commissarissen nog niet Tabaksblat-proof

fallback
De 25 machtigste commissarissen van Nederland zijn nog lang niet klaar voor de nieuwe gedragscode. Dit blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Intermediair. In 2005 wordt de code-Tabaksblat van kracht, waarbij commissariaten beperkingen opgelegd krijgen.

Zo wordt er een maximum gesteld aan het aantal commissariaten bij beursgenoteerde bedrijven. Ook mogen commissarissen geen toezicht houden op het bestuur van ondernemingen waar ze ooit zelf de baas van waren.

Volgens de onderzoekers zullen 11 van de 25 machtigste commissarissen per januari 2005 niet aan deze eisen kunnen voldoen. Uit het onderzoek blijkt verder dat Cees van Lede de machtigste commissaris van Nederland is, met commissariaten bij onder meer Philips, Heineken en KLM.

De tweede en derde plaats zijn voor Neelie Kroes (het onderzoek is gehouden voordat ze Eurocommissaris werd) en Karel Vuursteen. Oud-premier Wim Kok staat op de 17de plaats. De meest verdienende commissaris is de bedenker van de gedragscode zelf, Morris Tabaksblat. Zijn commissariaten leveren hem jaarlijks meer dan 380.000 euro op. Wel heeft Tabaksblat om het goede voorbeeld te geven een aantal commissariaten opgegeven.

Gerelateerde artikelen