Columnist: “CSRD en de (niet afgegeven) limited assurance van de accountant”

Accountants worstelen met CSRD; afkeuren is een heel zwaar instrument

Het Financieel Dagblad schrijft dat diverse accountants vrezen dat zij duurzaamheidsverslagen op basis van de Corporate Sustainability Reporting Directive (hierna: CSRD) niet zomaar kunnen goedkeuren. Dit komt omdat bedrijven niet tijdig klaar zijn met het implementeren van de CSRD.

In mijn vorige column kon u al lezen dat circa 25% van de Nederlandse bedrijven die in 2024 moeten rapporteren over de CSRD nog onvoldoende data verzamelt. Dit lijkt verband te houden met elkaar, desondanks is er dan nog circa 15 maanden voordat er daadwerkelijk limited assurance afgegeven moet worden door de accountant. Tijd genoeg zou u toch denken?

“Veel accountants zullen zelf ook worstelen met het nieuwe onderwerp CSRD en zoekende zijn wat nu goed is en wat fout. Afkeuren is dan meteen een heel groot instrument”.

In mijn optiek moet je als bedrijf (en helemaal als je over boekjaar 2024 moet rapporteren) heel gauw aan de slag met het implementeren van de CSRD al is het maar (ik geloof overigens meer in een missie gedreven aanpak) vanuit compliance oogpunt. Zorg ervoor dat je een adequaat plan van aanpak hebt, en dit ook volgt. Maak bijvoorbeeld ook gebruik van nieuwe technologieën die u kunnen helpen bij het snel en gestructureerd verzamelen van data. Blijven aangegeven dat er veel onduidelijkheid is, lijkt mij geen goed uitgangspunt. Aantonen dat je er mee bezig bent, en uiteindelijk een rapport opleveren van voldoende kwaliteit moet een uitgangspunt zijn. Treed vooral in contact met je accountant, en bespreek de problemen waar je tegenaan loopt en laat vooral je voortgang zien.

Ik denk dat het niet opleveren of heel matig opleveren van een duurzaamheidsverslag alleen maar een negatief effect heeft op een bedrijf. Denk aan het negatieve effect op de reputatie, klantvertrouwen, vertrouwen van leveranciers en vertrouwen van aandeelhouders / banken. Duurzaamheid is tegenwoordig namelijk zowel in wet- en regelgeving als in reputatie een belangrijk item. Laat staan (zover zijn we volgens mij nog niet) eventuele sancties die kunnen volgen. Voor het te laat indienen / niet indienen van een jaarrekening geldt bijvoorbeeld bestuurdersaansprakelijkheid.

Overigens verwacht ik niet direct dat heel veel accountants de limited assurance niet gaan afgeven. Veel accountants zullen zelf ook worstelen met het nieuwe onderwerp CSRD en zoekende zijn wat nu goed is en wat fout. Afkeuren is dan meteen een heel groot instrument. Overigens blijft mijns inziens de vraag: is de accountant wel de juiste persoon om de limited assurance af te geven? Wellicht een mooi onderwerp voor de volgende column!

Voor nu: ga rap aan de slag met de CSRD, en komt u handen tekort ga dan op zoek naar een partij die u hier in kan bijstaan en het proces kan versnellen!


FM.nl houdt 24/7 biedt dagelijks makkelijk leesbare en overzichtelijke artikelen over de financiële kant van het nationale bedrijfsleven.

Weinig tijd? Geen zorgen: door u in te schrijven op de nieuwsbrief ontvang u 3 x per week (rond het middaguur) een selectie van de de belangrijkste artikelen, een overzicht van inspirerende finance events (met netwerk) en de meest relevante trainingen en exclusieve opleidingen. Klik hier voor het aanmelden binnen 60 seconden. 


 

Gerelateerde artikelen