Cloud computing: toen, nu en in de toekomst

De cloud computing blijft iedere organisatie kansen bieden: kostenbesparend, efficienter en effectiever.

Door Bert Stam, Sales Director Northern Europe, Rackspace.

Hoewel de oorsprong van cloud computing stamt uit de jaren ’60, vond pas tien jaar geleden de eerste internationale conferentie over cloud computing plaats. De adoptie van de cloud raakte in een stroomversnelling toen Google CEO Eric Schmidt de term in 2006 voor het eerst bij het grote publiek introduceerde. Vlak daarop werden de eerste bekende cloud-based platforms gelanceerd, zoals Netflix en Dropbox. Stap voor stap gebeurde wat altijd zo ontastbaar leek en deden verschillende cloudtypen hun intrede: van public en private cloud tot uiteindelijk zelfs multi- en hybrid cloud. Onderzoek van Deloitte laat zien dat het aantal organisaties dat gebruikmaakt van de cloud is verdrievoudigd tussen 2016 en 2018. Sindsdien vinden ontwikkelingen in nóg hogere versnelling plaats. Dat belooft veel goeds voor cloud computing in 2020.  

De cloud naar een hoger niveau

In de beginjaren van de cloud kwam het onderwerp niet ter sprake buiten de deuren van de IT-afdeling. Er was veel commentaar binnen organisaties en er heersten met name grote zorgen over de veiligheid van deze vorm van dataopslag. Immers, onbekend maakt onbemind. Maar de tijden zijn veranderd; cloud computing is niet langer een conversatie voor alleen techneuten en komt steeds meer op de voorgrond als focus voor IT-leiders, C-suite executives en andere bestuursleden. Steeds meer organisaties erkennen de waarde van de cloud; zij zien in dat de cloud een katalysator kan zijn voor de transformatie van organisaties en een potentiële gamechanger is voor de manier waarop zij in de toekomst zullen werken. Dit biedt kansen en brengt de waarde van de cloud tot een nog hoger level – en terecht! De financiële sector is hiervoor een goed voorbeeld. Sterker nog, de bank van 2020 kan niet meer zónder de cloud. De cloud draagt meer dan ooit bij aan het verbeteren van winstgeneratie, geeft inzicht in klanten, is kosteneffectief, levert marktafhankelijke producten snel én efficiënt en draagt bij aan het doorbreken van datasilo’s. Daar heeft iedere organisatie baat bij, maar sommigen, zoals banken – die te dealen hebben met veel regels en wetgeving en enorm snelle ontwikkelingen – in het bijzonder.

De cloud helpt niet alleen bij het optimaliseren van de organisatie zelf, maar opent ook deuren voor new business. De cloud draagt bij aan het “synchroniseren” van de organisatie: bedrijfseenheden zijn beter geïntegreerd en resulteert in het sneller kunnen handelen op problemen van klanten. Bovendien kan de klantervaring geoptimaliseerd worden. De gekoppelde data draagt bij aan meer diepgang en meer verfijnde inzichten en analyses. Met de opkomende hoeveelheid nieuwe technologieën en partnerships tussen organisaties van de bovenste plank, gaat dit naar verandering nog sneller. En, last but not least, de focus op technologie trekt nieuw talent aan en maakt de weg vrij voor een nieuwe manier van werken, waardoor je als organisatie toegang krijgt tot nieuwe ecosystemen.

Nieuwe focuspunten

Met deze nieuwe ontwikkelingen zal in 2020 een aanzienlijke concurrentie ontstaan tussen de drie grootste cloud-hyperscalers en VMware, omdat ze allemaal onderzoeken hoe Kubernetes mogelijkheden laat zien om dé multi-hybrid cloudprovider bij uitstek te worden voor klanten. De hoeveelheid cloud native organisaties blijft toenemen. Om in 2020 van deze trend te kunnen profiteren is het belangrijk dat bedrijfs- en IT-managers afstappen van een kant-en-klaar model; deze aanpak moet de nieuwe standaardaanpak worden. In 2020 worden Edge en Internet of Things (IoT) in steeds meer sectoren geïmplementeerd. Bovendien geldt – natuurlijk – dat bij de verschuiving naar een hybrid cloudbenadering nieuwe beveiligingsoverwegingen vereist.

Kortom, met de alsmaar toenemende hoeveelheid data en nieuwe ontwikkelingen wordt de cloud alleen nog maar belangrijker. De discussie is niet langer óf de cloud waarde toevoegt aan een organisatie; cloud computing biedt iedere organisatie kansen, onafhankelijk van de grootte en de sector, en biedt een kostenbesparende oplossing én belangrijker, een manier om organisaties efficiënter en effectiever te maken. In 2020 en nog lang daarna.

Heb je hulp of advies nodig bij bijvoorbeeld migratie naar de cloud – of dat nou private, public, hybrid of multi is – of bij het beveiligen van jouw cloudplatform? Wij bieden 24x7x365 support. Bekijk onze website voor meer informatie: www.rackspace.com.

 

Gerelateerde artikelen