Circus Renz hoopt op laatste kans

Het is maandag erop of eronder voor Circus Herman Renz. Het circus moet een belastingschuld van 130.000 euro voldoen, maar kan die niet betalen.

Maandagmiddag probeert de onderneming nog om de Belastingdienst te overtuigen uitstel van betaling te geven. Lukt dat niet, dan lijkt het doek te vallen voor het circus.
Renz kampt met tegenvallende bezoekersaantallen en een verhoogde lastendruk. Het circus moet bijvoorbeeld extra premie betalen omdat het werkt met seizoenskrachten. Daarbij zijn door de overheid beperkingen gesteld aan het gebruik van goedkope rode diesel, waardoor het circus voor zijn generatoren meer geld aan brandstof kwijt is.
Directeur Milko Steyvers hoopt dat de Belastingdienst het circus nog een kans wil geven om de schade in te lopen. Binnenkort komt er een benefietvoorstelling die volgens hem alvast 50.000 euro in het laatje kan brengen.
Het circus heeft ook nog een schuld van circa drie ton bij een investeerder. Die nam eerder een grote belastingschuld van het circus over. Daarmee leek Renz voor even gered, maar het lukt maar niet om het geld terug te betalen. De geldschieter heeft de wagens en materialen van Renz in het buitenland al te koop aangeboden. Steyvers denkt niettemin dat met deze partij nog te praten valt.
Renz toert al sinds 1911 door Nederland. Daarmee is het het oudste nog bestaande circus van ons land. Renz balanceerde eerder al enkele keren aan de rand van de afgrond, maar het lukte telkens om het bedrijf op de een of andere manier voort te zetten. Een hoogtepunt uit de lange geschiedenis van het circus vormden de jaren zeventig en tachtig, toen Renz met artiestenduo Bassie en Adriaan grote successen behaalde. Er werken nu nog 65 mensen.
(ANP)

Gerelateerde artikelen