‘Chiptekort deert groei Nederlandse industrie nog niet’

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie heeft afgelopen maand een recordgroei gerealiseerd.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die gegevens verzamelt, zet de sterke groei extra druk op de toeleveringsketens. Met het groeiend tekort aan chips is het de vraag of ondernemingen de komende maanden de nodige materialen tijdig ontvangen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

De stijgende bedrijvigheid in april kwam door een grote toename van het aantal orders uit zowel binnen- als buitenland. Verder liet de werkgelegenheid de snelste groei zien in drie jaar tijd. De verlenging van de levertijden was de grootste ooit. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor de vijfde maand op rij toe, maar dit keer minder dan vorige maand.

De inkoopmanagersindex van de Nevi, die de bedrijvigheid meet, kwam uit op een stand van 67,2 tegen 64,7 in maart. Als deze graadmeter boven 50 uitkomt is er sprake van groei, daaronder van krimp. Ook in maart was al sprake van een recordgroei.

Volgens Albert Jan Swart, sectoreconoom van ABN AMRO, belemmert het groeiende tekort aan chips steeds meer producenten van bijvoorbeeld auto’s. Maar ook de productie van broodroosters, wasmachines en smartphones kan door de tekorten worden geremd. “De producent van medische apparatuur Philips vreest dat zelfs de productie van bijvoorbeeld apparatuur die nodig is voor het behandelen van hartstilstanden kan stilvallen”, zegt hij.

Gerelateerde artikelen