Chipscrisis is goudmijn voor ASML

Orderboek voor machinefabrikant puilt uit met meer dan 17 miljard.

Het aantal opdrachten voor de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is bijna verdubbeld in het tweede kwartaal van dit jaar. Deze groei wordt veroorzaakt door het nijpend gebrek aan chips, waardoor veel fabrieken geheel of gedeeltelijk stilvallen. Door deze tekorten willen veel bedrijven nu de chipsproductie opvoeren.

Die uitbreidings- of vernieuwingsplannen resulteerden in zo’n 8,3 miljard euro aan orders. In totaal heeft ASML nu 17,5 miljard euro aan bestellingen in de boeken staan. Volgens ASML-topman Peter Wennink houdt deze vraag nog een tijd aan. Niet alleen de vraag naar nieuwe technologie rijst de pan uit, ook de iets minder geavanceerde machines gaan grif over de toonbank. Wennink denkt dat de verkopen tot ongeveer een derde hoger uitkomen dan vorig jaar.

De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 4 miljard euro, iets lager dan in het eerste kwartaal maar wel binnen de verwachtingen. De nettowinst kwam neer op 1 miljard euro. Dat geld gaat onder meer naar een nieuw aandeleninkoopplan. Voor het derde kwartaal van dit jaar verwacht het bedrijf een omzet van 5,2 tot 5,4 miljard euro.

Gerelateerde artikelen