Chinese overnameweigering

Coca-Cola mag Huiyuan Juice, de grootste vruchtensappenfabrikant van China, niet overnemen. De Chinese autoriteiten hebben de deal tegengehouden, omdat deze slecht zou zijn voor de concurrentie. Met 2,4 miljard US dollar zou het de grootste overname van een Chinees bedrijf door een buitenlandse concurrent ooit zijn.

Als de deal door had mogen gaan, was het aandeel van Coca-Cola in China flink toegenomen, meer dan 20 procent van de Chinese sapmarkt was dan in handen van de Amerikaanse gigant. Coca-Cola heeft wel een aantal aanpassingen gedaan om alsnog goedkeuring te krijgen, maar die waren volgens de mededingingsautoriteit onvoldoende om de zorgen weg te nemen.

China mocht zelf ook een weigering in ontvangst nemen. De Australische regering heeft een Chinees overnamebod op het mijnbouwbedrijf OZ Minerals voorlopig van de hand gewezen. Het Chinese staatsbedrijf Minmetals zou 1,7 miljard US dollar betalen voor de overname.

Het bezwaar treft de koper en goudmijn Prominent Hill, deze ligt vlakbij een militair oefenterrein in de woestijn in het zuiden van Australië. Het Australische mijnbouwbedrijf kampt met een schuldenlast.

OZ Minerals en Minmetals gaan opnieuw onderhandelen over de overname. Er ligt een nieuw bod van 1,2 miljard US dollar, zonder dat de schulden worden overgenomen. De Australische overheid moet nog goedkeuring verlenen.

Gerelateerde artikelen