CFO’s zien inflatie en kapitaalkosten als grote risico’s in 2024

Onderzoek legt zorgen van CFO's bloot

Uit een recent onderzoek in de VS onder Chief Financial Officers (CFO’s) blijkt dat 76% van hen inflatie beschouwt als het grootste risico voor het jaar 2024. Dat schrijft de Amerikaanse website voor CFO’s www.cfo.nl Het onderzoek, uitgevoerd door FTI Consulting en CFO Dive, ondervroeg wereldwijd financiële leiders. Na inflatie staan concurrentiedruk (74%), kapitaalkosten (70%) en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en cyberaanvallen op het zorgenlijstje van CFO’s.

  • Inflatie is het grootste risico voor CFO’s in 2024, volgens 76% van de CFO’s wereldwijd
  • Naast inflatie zijn zorgen over de toegang tot financieel talent, verouderde technologie en werken op afstand prominente kwesties

Inflatie, als het grootste risico, brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee voor CFO’s en het hoger financieel management. Het beïnvloedt niet alleen de koopkracht, maar heeft ook impact op concurrentiedruk, kapitaalkosten en het aantrekken van geschoolde arbeidskrachten. Het gebrek aan duidelijke antwoorden en remedies voor de voortdurende prijsstijgingen creëert een onzeker economisch klimaat.

Ai

De onderzoekers benadrukken het belang van technologische oplossingen, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, om CFO’s in staat te stellen snel te reageren op de snel veranderende economische factoren. Deze tools kunnen helpen bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van prognoses en het optimaliseren van financiële planning en rapportage.

Efficiëntie en talentmanagement

Naast inflatie en de daaraan gerelateerde risico’s, blijven financiële leiders bezorgd over de efficiëntie van hun teams en het beheer van financieel talent. Met hybride werken als de nieuwe norm, wordt toegang tot financieel talent, verouderde technologie, weerstand tegen verandering en werken op afstand genoemd als mogelijke belemmeringen voor piekefficiëntie.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Prioriteiten voor 2024

Naast het aanpakken van inflatie en efficiëntiezorgen, benadrukken CFO’s prioriteiten voor 2024, waaronder klantenwerving en -behoud, het verkennen van nieuwe markten en regio’s, en het verbeteren van rapportage en analyses. Deze doelstellingen weerspiegelen de voortdurende behoefte aan aanpassing en innovatie in de snel evoluerende zakelijke omgeving.

Financiële leiders worden aangemoedigd om proactieve strategieën te ontwikkelen, gebruikmakend van geavanceerde technologieën, om de uitdagingen van inflatie en andere risico’s aan te gaan en tegelijkertijd de efficiëntie van hun teams te verbeteren.

Gerelateerde artikelen