CFO’s benutten (negatieve) rente voor korte-termijn financiering

On-line warenhuis Otto geeft commercial paper uit met 0,14% rente

Banken geven dezer dagen geen of zelfs negatieve rente op tegoeden, zeker niet wanneer deze meteen of snel opneembaar zijn. Slimme CFO’s van grotere ondernemingen met hoge kredietwaardigheidsscore maken daar gebruik van, door zelf waardepapieren uit te geven.
 
Zo heeft de CFO van het Duitse on-line warenhuis Otto Petra Scharner-Wolff besloten ‘commercial papers’ uit te geven – doelgroep: institutionele beleggers die hun geld willen parkeren zonder daarvoor te hoeven betalen.
Een commercial paper (Wiki) is een verhandelbare schuldbekentenis (lening) met een korte looptijd van tussen de een en zes maanden, uitgegeven door een bedrijf of een andere niet-kredietinstelling. Het betreft een schuldpositie die men traditioneel aangaat met een bank of een andere financiële instantie, waar men geen zekerheden tegenover hoeft te stellen. De onderneming moet natuurlijk wel een uitstekend track-record kunnen laten zien, wil zij een commercial paper kunnen uitgeven. Voor de onderneming is een commercial paper zelfs nu een relatief goedkope wijze om tijdelijke liquiditeitstekorten op te vullen.
In het voorbeeld van Otto gaat het om een ‘lening’ voor drie maanden met een geboden rente van 0,14%. De verwachting is dat steeds meer bedrijven op deze manier toch gebruik weten te maken van de huidige rentestanden.
 

Gerelateerde artikelen