CFO Geert Litjens (Leolux): “Ik loop door de fabriek om te zien waar de waarde zit”

De CFO moet vaker de werkvloer op om te kunnen zien waar geïnvesteerd moet worden om waarde te creëren, zegt Leolux CFO Geert Litjens.

De CFO moet minder in zijn kantoor zitten en meer de werkvloer op –om te kunnen zien waar geïnvesteerd moet worden om waarde te creëren. Dat zegt CFO Geert Litjens van familiebedrijf Leolux tegen FM.nl, op FM dag 2023: “De verschillende sessies op deze dag en de gesprekken die ik hierover voer zijn daarom erg nuttig.”

Op FM Dag 2023 werd voor CFO’s en financieel directeuren zowel plenair als in verschillende sessies en in netwerken gesproken over het creëren van waarde binnen ondernemingen. Daarnaast werd de jaarlijkse Huub van Rozendaal Award uitgereikt voor de beste CFO of financieel directeur van een familiebedrijf. Klik hier voor het verslag en de fotoreportage van FM Dag 2023 of meld je nu al aan voor FM Dag 2024 om zeker te zijn van jouw plaats.

Waar zit waarde?
Volgens Geert Litjens zijn sommige familiebedrijven te voorzichtig met investeren als het gaat om waardecreatie. Hij adviseert familiebedrijven dan ook beter te kijken waar de winstkansen zitten en waar het kapitaal aan besteed wordt; “Je moet als CFO van een maakbedrijf als Leolux voorbij je eurootjes kijken. Je moet echt snappen waar de waarde zit. Dat doe je door door de fabriek lopen om vervolgens te kunnen zeggen; daar zit waarde.”

Balanceren binnen een familiebedrijf
Wel vindt hij dat het voor een CFO binnen een familiebedrijf nodig is om te balanceren. Litjens noemt dat ‘af en toe best lastig’ voor een CFO. Hij wijst er als CFO dan ook op dat je misschien een externe aandeelhouder aan boord moet nemen die objectief tegen zaken aankijkt: “en accepteren dat er af en toe een jaar is met minder winst of zelfs een verliesje als het wat tegen zit. Maar voor de continuïteit niet altijd te voorzichtig zijn”, aldus de financieel bestuurder.

Opvolging is geregeld
Toch heeft CFO zijn van een familiebedrijf, zoals Leolux, ook voordelen. De meubelmaker heeft namelijk de opvolging geregeld nu de derde generatie is ingestapt waardoor geen van de aandeelhouders de aandelen wil verkopen om de waarde er uit te halen. De derde generatie is net ingestapt en die wil het 85-jarig bestaan halen. Daarom moet ik als CFO voorzichtig zijn.”

Is je kennis over corporate governance nog up-to-date? Heb je helder voor ogen welke rol je vervult en wat je daarbij behorende rechten en verplichtingen zijn? Hoe navigeer je succesvol tussen de conflicterende belangen? Volg de cursus Corporate Governance in de boardroom voor de weg naar optimaal bestuur en toezicht.
Gerelateerde artikelen