Jan Piet Valk (CFO Boels Rental): ‘Omzet van 600 miljoen naar 2 miljard binnen drie jaar’

Jan Piet Valk is één van de genomineerden voor de Huub van Rozendaal Award 2023.

De financieel topman Jan Piet Valk van Boels Rentals wil de omzet van het familiebedrijf naar 2 miljard euro tillen. Toen Valk aantrad was dat nog 600 miljoen. Deze en andere financiële stappen liggen ten grondslag aan zijn nominatie voor de Huub van Rozendaal Award 2023 voor de CFO die van grote waarde is voor een van de duizenden familiebedrijven in ons land.

In een interview met CFO Magazine vertelde Jan Piet Valk twee jaar geleden al ‘te zijn gevallen voor het familiebedrijf Boels Rental’. Valk: “Boels is het grand dessert van mijn loopbaan”. Ook andere woorden uit het interview van de CFO, gelden nu nog net zo als in 2021: “Het familieaspect in dit bedrijf is van het grootste belang, dat werkt zeer versnellend.”

Oranje hart
Sinds het interview is zijn loyaliteit voor de verhuurder van machines en gereedschappen verder toegenomen. Samen met de overige 7000 medewerkers van het bedrijf, heeft Valk intussen het kenmerkende ‘Oranje Boels Hart’. En zijn missie voor het bedrijf ligt op schema.

Van 600 miljoen naar 2 miljard
“In iets meer dan drie jaar tijd is onze omzet gegroeid van 600 miljoen euro naar 1,5 miljard in 2022”, vertelt Jan Piet Valk in een recent interview met CFO.nl, naar aanleiding van zijn nominatie voor de Huub van Rozendaal Award. “Die groei moet zowel komen uit autonome groei als uit overnames. Mijn doel is met het hele bedrijf die 2 miljard euro grens te doorbreken.

Boels Rental is een Europees verhuurbedrijf van machines, stroomvoorziening en industriële gereedschappen voor de bouw. Het hoofdkantoor bevindt zich in Sittard. Het bedrijf werd in 1977 in Amstenrade opgericht door Pierre Boels Sr. In 1996 nam zijn zoon Pierre de leiding over. Tegenwoordig heeft het bedrijf 750 vestigingen, verdeeld over 18 Europese landenwaar zo’n 7000 medewerkers werken.

Geen Amerika, Azie en Midden-Oosten
Met Boels Rental zijn we inmiddels al de grootste van de Benelux en de nummer twee van Europa. “Maar”, zo waarschuwt Valk,”Schoenmaker blijf bij je leest; we zullen de oversteek naar Amerika, Azië of het Midden-Oosten niet zo snel maken, denk ik.”

Nominatie
Als genomineerde voor de Huub van Rozendaal Award 2023, bedoeld voor CFO’s van familiebedrijven die uitzonderlijk hebben gepresteerd, zegt de financieel bestuurder: “Die nominatie zie ik echt als een compliment voor mijn gehele team. Want op finance doen we het, net als in alle gelederen van dit bedrijf, mét Boels en vóór Boels. Dit bedrijf geeft enorm veel energie, de lijnen met elkaar en onze CEO [Pierre Boels – red] zijn kort. De menselijke maat is heel belangrijk voor Pierre en voor ons allemaal, die nemen we mee in alle te maken keuzes.”

Uitdagingen als laatste klus
Onlangs de snelle groei, benadrukt Jan Piet Valk dat hij nog lang niet klaar is bij Boels Rental. De CFO ziet nog uitdagingen te over die, zoals  dat hij eerder al zei, wel met zijn laatste klus bezig is: “We zijn druk met het opvolgingsvraagstuk. We willen binnen nu en een jaar opvolgers hebben voor alle sleutelposities. Vergelijk het maar met jong Ajax dat dient als de opvolger van het eerste team. Verder werken we ook aan onze governance. Denk daarbij aan een goede Raad van Commissarissen. In die RvC hoop ik, op termijn, ook zitting te mogen nemen”, zo blikt de genomineerde vooruit.

Financiën in dynamische tijd
Naast de invulling voor de toekomst en de verbetering van het bestuur, is er nog de integratie van de door Boels overgenomen bedrijven. “We werken aan ons One Finance-programma met één finance organisatie, twee shared service centra en ERP voor finance in alle 18 landen waar we zitten” zo vervolgt Valk: “Én er zijn de voortdurende uitdagingen op het gebied van financiering om de groei te blijven ondersteunen, ook in deze dynamische tijden.”

Create value in your next deal. Join the challenging 3-day Acquisition Finance program by Prof. Frederik P. Schlingemann on 13-15 December.

Huub van Rozendaal Award
Last but not least: waarom zou Jan Piet Valk de felbegeerde Huub van Rozendaal Award 2023 moeten winnen? “Tja, ik denk niet dat iemand in de positie is om hier aanspraak op te mogen maken. Maar áls ik de Award krijg toegekend, is dat een enorme onderscheiding voor mij en de kers op het Grand Dessert. Ik realiseer mij ook dat mijn bijdrage aan Boels klein is als je het beziet binnen de meer dan 46 jaar, waarin het bedrijf zo succesvol is.”

Moeilijke omstandigheden
“Ik heb wel als CFO een bijdrage mogen leveren, dicht bij het roer, in een ongelooflijk dynamische en moeilijke periode van het bedrijf. Denk aan COVID-19 en onze overname van CRAMO”, vervolgt Valk. “Als lid van een fantastisch team kijk ik daar voldaan op terug. Daarnaast hebben we, ook onder die moeilijke omstandigheden, de hele finance organisatie in een relatief korte tijd getransformeerd van een SME administratie naar een volwaardige Group Finance functie. Die heeft een wezenlijke rol in het succes en de groei van Boels en kan die groei ook blijven ondersteunen.”

Op 19 april 2023 delen de genomineerden voor de Huub van Rozendaal Award hun aanpak, ervaringen en inzichten tijdens de achtste editie van FM Dag: Focus on Value. Reserveer jouw ticket* en ontdek wat jij kan doen om meer waarde te creëren.

 

Gerelateerde artikelen