CEO-fraude bij Pathe: 19,2 miljoen euro verlies

Ruim 19 miljoen euro. Dat is het bedrag dat financieel directeur Edwin Slutter overmaakte naar internetfraudeurs.

De feiten kwamen naar buiten bij de publicatie vrijdag van de uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter, schrijft De Financiële Telegraaf. De rechter moest besluiten in een zaak die Slutter had aangespannen tegen zijn ontslag. Slutter werd maar deels in het gelijk gesteld. De rechter stond toe dat het arbeidscontract per 1 december wordt ontbonden.

De fraude begon met e-mails ontvangen door CEO Dertje Meijer. De grote baas van het Pathé-concern zou bezig zijn met een overname in Dubai. Om de concurrentie niet te alarmeren zou de voorfinanciering via Nederland verlopen. 

De nep-topman instrueerde Meijer een zogenaamde KPMG-medewerker te mailen, die ook in het complot zat, om te vragen naar welk rekeningnummer het bedrag overgemaakt moest worden.

Na het eerste bedrag werd op verzoek van de zogenaamde bestuurder op 13 maart dit jaar nog eens bijna 2,5 miljoen euro overgemaakt. Na nog een aantal tranches weekten de fraudeurs in totaal 19.244.304 euro los. Uit e-mails van het Nederlandse Pathé-bestuur bleek dat zij het vreemd vonden. Toch zijn zij er beide ingetrapt. 

Afgelopen maart werden zij op non-actief gesteld nadat de fraude door het Franse moederconcern was ontdekt. 

Lees ook: E-mail van de CEO: of u even een paar miljoen wil overmaken – hoe werkt whaling?

Gerelateerde artikelen