CBS: Meer verkocht door detailhandel

Dit was het vierde kwartaal op rij waarin de detailhandel meer wisten te verkopen. Dit maakt CBS vandaag bekend in de Kwartaalmonitor detailhandel.

Beperkte omzetgroei door lagere prijzen
Ondanks hogere verkopen (volume) bleef de omzetgroei van de totale detailhandel beperkt met 0,6 procent. Dit kwam doordat de prijzen daalden ten opzichte van een jaar eerder. Bij de winkels in voedings- en genotmiddelen stegen omzet en verkopen met bijna 2 procent. De beperkte omzetgroei van de winkels in non-foodartikelen was geheel toe te schrijven aan hogere verkopen aangezien de prijzen in deze winkels daalden met gemiddeld bijna 2 procent.
Consumenten en winkeliers positief
Consumenten gaven meer uit in de detailhandel, vooral aan duurzame goederen en voeding. Bovendien was het consumentenvertrouwen voor het eerst in zevenenhalf jaar positief. Ook de winkeliers zijn optimistisch: het ondernemersvertrouwen bereikte de hoogste stand in zes jaar en de verwachtingen voor het tweede kwartaal zijn positief.  Verder steeg het aantal openstaande vacatures verder en daalde het aantal faillissementen in de detailhandel licht.

Gerelateerde artikelen