CBS: inflatie in februari iets afgenomen tot 7,2 procent

CBS: inflatie in februari iets afgenomen tot 7,2 procent
De inflatie in Nederland is in februari wat afgenomen ten opzichte van een maand eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Europees geharmoniseerde methode. Volgens die methode bedroeg de stijging van het algemeen prijspeil afgelopen maand 7,2 procent ten opzichte van een jaar geleden. In januari bedroeg de inflatie nog 7,6 procent. Het CBS kwam met het cijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

Het CBS kwam met het cijfer vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone door het Europese statistiekbureau Eurostat.

De methodes van de verschillende Europese landen voor het berekenen van de inflatie verschilt licht. Zo kan de weging van verschillende zaken anders zijn. Om al die inflatiecijfers toch te kunnen vergelijken is de Europees geharmoniseerde methode (HICP) bedacht.

Ondanks de afname zijn de prijzen al langere tijd flink aan het stijgen. Dat komt onder meer door het snelle economische herstel van de coronacrisis, waardoor er tekorten zijn ontstaan aan bepaalde materialen. Ook de hogere voeding- en energieprijzen zorgen ervoor dat de inflatie hard oploopt. De verwachting is daarbij dat de prijzen verder op zullen stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Volgende week geeft het CBS de Nederlandse inflatie volgens de eigen rekenmethode vrij. Die komt doorgaans iets lager uit en stond in januari op 6,4 procent. Dat was het hoogste niveau in veertig jaar. Volgens het statistiekbureau was alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in de eerste maand van 2022 bijna 90 procent hoger dan een jaar eerder. De bijdrage van energie aan de totale inflatie bedroeg ruim 3 procentpunt.

Gerelateerde artikelen