CBR schendt privacy

CBR heeft onbevoegde derden inzage gegeven in medische dossiers.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft medische gegevens van tientallen mensen die hun rijbewijs willen verlengen, leesbaar toegevoegd aan digitale dossiers van anderen. Of en hoeveel het CBR hiervoor aan boetes moet gaan betalen is nog onduidelijk, maar de zware geldstraffen bij slachtoffers in het bedrijfsleven voor hacklekken zouden weinig goeds moeten voorspellen.

Voor zover bekend zijn in 71 gevallen medische gegevens van cliënten toegevoegd aan de verkeerde dossiers. Het gaat om onderzoeken van specialisten, formulieren van huisartsen, adresgegevens en burgerservicenummers. Mogelijk is er veel vaker geblunderd, erkent het CBR.

Het CBR roept mensen op om met medische gegevens alleen nog de digitale procedure te volgen. Die zou foutloos zijn. De problemen doen zich voor bij de oude methode waarbij formulieren met de hand worden ingevuld. Deze worden vervolgens ingescand en gedigitaliseerd. Een kwart van de dossiers wordt nog via deze methode verwerkt, maar het is een bron van fouten.

(Bron: ANP, AD)

Gerelateerde artikelen