‘Caught between a rock and a hard place’ (over Neways, deel 1)

Het VDL-overnamebod kwam op een moment dat het niet goed ging (en nog steeds niet gaat) bij Neways…

‘Brabantse nachten zijn lang’, gaat het lied van Arie Ribbens, ‘Ze komen vaak langzaam op gang… ja, maar dan, ja maar dan’… De strijd rondom Neways was een Brabants onderonsje – het kwam langzaam op gang, en het werd uiteindelijk weinig gezellig. Denken wij.

Eerst bracht VDL uit Eindhoven – met een belang van bijna 28% in Neways – een ‘vriendelijk’ bod uit van € 12,50 (15% boven de slotkoers voor de bieding). Dat werd ‘vriendelijk’ van de hand gewezen door het bestuur van Neways. Waarna een ‘vijandelijk’ bod volgde van € 13, dat even ‘vijandig’ weer werd afgewezen. Een patstelling.

Waarbij VDL wel aangaf het bod toch gestand te doen. En het had inmiddels tegen de 70% toezeggingen. Waar aanmelders alleen onder hun toezegging uit konden bij een nieuw bod dat substantieel (10%) hoger moest zijn.

Het bestuur van Neways vond het bod veel te laag – ‘en dan gaat het niet om dubbeltjes’, aldus de top van de onderneming. Pfff. Bij Neways gaat álles om dubbeltjes. De strategie is gebouwd op dubbeltjes. Neways beweegt zich nog steeds in de low cost sector van inwisselbare ‘anonieme’ toeleveranciers – internationaal, zeer concurrerend. Lage marges, achteraan in de keten, werkkapitaal hoog vanwege inkopersmacht, tijdig én goedkoop leveren, volatiele kasstroom. Dat zit al 50 jaar in het DNA van Neways…

Het VDL-overnamebod kwam op een moment dat het niet goed ging (en nog steeds niet gaat) bij Neways – het bedrijf is meer dan gemiddeld geraakt door de coronacrisis, en dan vooral door het tijdelijk stilvallen van de auto-industrie. De omzet daalde in 2020 met ten minste 10%. De andere divisies van Neways, dat ook componenten levert aan fabrikanten van medische apparatuur en aan de chipindustrie, konden die problemen niet compenseren. Daarbij daalden de kosten onvoldoende – Neways leed een verlies van € 4 miljoen. En de koers tikte een dieptepunt van € 5 aan. Oeh!

Daarbij had VDL een plan – waar Neways in zou passen. Mogelijk niet meer als Neways – dus we begrijpen wel het belang van het bestuur van Neways…
VDL wil een eigen positie opbouwen in de elektronica. Het nam eerder al TBP Electronics over, en het eigen VDL ETG is ook op dit terrein actief. VDL hoopt op deze wijze steeds meer een ‘one stop shop’ te worden voor haar afnemers, door naast mechanica ook de steeds meer noodzakelijke en geïntegreerde elektronica te maken en te verkopen, met de bijhorende software. Een zinvolle insteek. Waar Neways een prominente rol in had kunnen spelen. De benodigde investeringen (want dat vergt wel een zekere omvorming van Neways) zouden dan voor rekening van VDL komen – en dan is een bod van € 13 genoeg (volgens VDL – met een premie van 19,3% – die snel zou zijn terugverdiend als de kosten van de beursnotering weg zouden vallen).

Uiteindelijk kwam er een ‘white knight’ in de vorm van investeringsmaatschappij Infestos, van Bernard ten Doeschot. Met steun van het bestuur en de RvC van Neways. Aan het begin van de strijd nam hij een belang van 3%. Nu biedt hij € 14,55 per aandeel – hoog genoeg om toezeggers te mogen en kunnen laten switchen.. Een bod waar VDL niet aan wil.

Het bod van VDL kwam neer op € 152 miljoen. En het bod van Infestos zet dat bedrag op € 177 miljoen. Wij zeggen: iets minder dan dubbeltjes…

Leo van der Voort

Door Leo van de Voort. Hij is bestuursadviseur bij Fuel for Living Strategies, voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en auteur van het boek Vensters op waarde.

Lees hier deel 2 van het tweeluik. 

Gerelateerde artikelen