Cateraar Bob Hutten: In jonge, innovatieve bedrijven speelt geld niet de hoofdrol”

Bob Hutten, eigenaar van cateringbedrijf Hutten en oprichter van De Verspillingsfabriek in Veghel, houdt er een duidelijke visie op na: leef je leven en maak het verschil. "Ik geloof er heel erg in dat je in het leven van betekenis moet willen zijn," zo stelt de ambitieuze ondernemer en gastspreker op FM Dag. Alles wat het bedrijf Hutten levert, aan diensten en producten, leidt er volgens hem toe dat het iets teweegbrengt voor de ander.

Door Donna Brouwer

Veelal wordt van ondernemers verwacht dat zij in eerste instantie gericht zijn op geld verdienen. Een zo hoog mogelijk rendement is immers wenselijk. Ook Hutten richt zich op maximaal rendement, maar hij kijkt verder dan winstmaximalisatie. “We zijn in de laatste jaren gaan denken dat bedrijven economische machines zijn, apparaten zonder maatschappelijke betrokkenheid noch relevantie,” legt hij uit. “Maar het tegenovergestelde is waar. Met name in jonge, innovatieve bedrijven speelt geld niet langer de hoofdrol.”

In het familiebedrijf nam Bob Hutten 25 jaar geleden het stokje over van zijn vader. In die tijd groeide de cateraar uit tot een bedrijf met 1.500 werknemers en een omzet van circa 70 miljoen euro. Desondanks zegt Hutten dat hij altijd voor het geluk gegaan is. “Eerlijk waar, ik ben nooit gedreven door geld.” Waar hij voldoening uithaalt is wanneer Hutten’s personeel, of zoals hij het zelf noemt, de samenwerkers, boven zichzelf uitstijgen. Interactie tussen mensen, en het kunnen laten groeien van groepen werkt voor hem stimulerend. “Als ik er dan aan kan meewerken om hen te laten gedijen is dat een grote drijfveer voor mij” aldus Hutten. 
    
Ondanks zijn directeurspositie binnen het familiebedrijf ziet hij de cateraar niet als zijn bezit. “Het is óns bedrijf,” stelt Hutten vast. “We zetten samen iets neer. Als ik alles alleen zou moeten doen zou het mijn bedrijf zijn maar zou het niets waard zijn. Er zijn zoveel mensen die dingen beter kunnen dan ik.”
 
De Verspillingsfabriek 
De sociaal bewogen Hutten lanceerde begin 2016 De Verspillingsfabriek waarmee hij antwoord wil geven op de grootschalige voedselverspilling. Jaarlijks wordt er volgens Hutten in Nederland voor 5 miljard euro aan eten weggegooid. Met De Verspillingsfabriek wil Hutten, die zelf 2 miljoen euro investeerde in het project, overtollige voedingswaren inzamelen. Deze waardeloze reststromen worden gereproduceerd tot smaakvolle producten. Zo worden de uiteinden van tomaten, die door hamburgerketens als nutteloos worden beschouwd, verwerkt tot een tomatensoep. Deze soepen moeten onder de naam Barstensvol hun weg naar de supermarkt vinden. Hutten’s idee kwam in maart 2016 van de grond in samenwerking met met grote namen als PLUS Supermarkten en de Rabobank.
Plannen voor de toekomst heeft de rasechte ondernemer genoeg. Zo speelt Hutten met het idee voor een zogenoemd doelgroepenvoedingscentrum. “Ik vind dat er echt iets moet gebeuren rondom de best passende voeding bij ernstige ziektes,” legt hij uit. “In Nederland kan die organisatie nog velen malen beter. Daar ga ik mij hard voor maken.”

————————————————————————–
Bent u financieel eindverantwoordelijk voor uw organisatie? Wilt u uw bedrijf laten groeien? Bezoek dan de FM Dag op 6 oktober in Den Bosch. Open de deur naar een wereld met thought leadership, topnotch kennis, verrassende visies en talrijke netwerkmogelijkheden in een schitterende ambiance. Laat u inspireren tijdens 30 keynotes, workshops en presentaties, en ontmoet 750 financiële vakgenoten. Verzeker u nu van een plaats via FM-Dag.nl.
————————————————————————– 
Gerelateerde artikelen