Buy-Out Managers aan zet

In Nederland zijn op dit moment veel bedrijven rijp voor een overname door het management. Bijna de helft van de mkb-ondernemers in Nederland wil zijn bedrijf wel verkopen als er een goed bod voorbijkomt, zo blijkt uit de Bedrijfsovername Monitor van onderzoeksbureau SAMR. Daarnaast zetten veel grote bedrijven, zoals Philips, Unilever en AkzoNobel onderdelen in de etalage die niet tot hun core business horen. Er liggen dan ook veel mogelijkheden voor buy-outmanagers.

De beste kandidaten om deze ondernemingen over te nemen, zijn vaak het zittende management in samenwerking met een private-equity-investeerder als grootaandeelhouder. Dat bewijzen de succesverhalen die de laatste jaren zijn geboekt met MBO’s. Zo bracht CEO David de Buck ‘zijn’ Intertrust naar de beurs, nam directeur Ronald van der Mark na 5 jaren van harde groei afscheid van Action en verkocht CEO Gert van de Weerdhof voor een goed bedrag webshop Wehkamp door.
Een MBO kan echter ook eindigen in een nachtmerrie. Een te optimistisch toekomstbeeld of een te hoog overnamebedrag en ruzie met financiers zijn veel voorkomende fouten. Veel managers weten zelfs niet eens waar zij moeten beginnen en haken om die reden al af als een kans zich voordoet.
Op 6 april komen bedrijven, private equity-investeerders en M&A-professionals bijeen tijdens het M&A Forum om hun kennis over MBO’s te delen. Tijdens de bijeenkomst zullen de belangrijkste vragen die spelen bij een MBO aan de orde komen zoals: Hoe vind je een investeerder die bij je past? Welke afspraken maak je met financiers? En hoe ga je om met het verkopende MT, de DGA of aandeelhouder?
Met behulp van een buy-outmanager, private-equity-investeerder, M&A-advocaat en corporate-finance-adviseur, zal worden getracht deze vragen te beantwoorden.
 
Bent u als CFO ook in een positie waarin uw onderneming zich ook aan het oriënteren is op een management buy-out of bent u geïnteresseerd in het onderwerp, dan bent u van harte welkom. U kunt zich hier aanmelden.

Gerelateerde artikelen