Buitenspel (over het aandeel Ajax)

Zonder mooie prestaties en een hooggespannen kasstroomverwachting tuimelt de beurskoers van het beursgenoteerde fonds Ajax behoorlijk naar beneden.

Als ‘mix’ van eredivisionist én beursfonds is Ajax een merkwaardig, maar zeker interessant fenomeen. Ook dezer weken is het volop genieten met de spotlights volledig gericht op de samenhang tussen de meer dan matige prestaties in seizoen 2022/2023, het ‘gedoe’ van de laatste tijd (clubicoon Blind geschoffeerd, Schreuder weg, aantreden onervaren Heitinga, gedoe rond technische zaken, enzovoort) – en al iets langer geleden (maar niet onbelangrijk!) het gedwongen vertrek van Overmars. Daar kwam nu het – al dan niet onverwachte en gehoopte – vertrek van algemeen directeur Edwin van der Sar bij.

De vraag is: wat doet dit met de beurskoers van het beursgenoteerde fonds Ajax?

Even wat geschiedenis: onder Van der Sar steeg het aandeel tot grote hoogten – daags voor de halve finale in de CL tegen Tottenham Hotspur in mei 2019 noteerde het aandeel circa € 24. Dat hing niet alleen samen met de mooie prestaties, maar ook met de hooggespannen kasstroomverwachting. Verdergaand succes zou de marktwaarde van niet enkele, maar van vele spelers opstuwen, nieuwe talenten zouden zich graag melden op trainingscomplex De Toekomst, en ook de inkomsten uit ticketverkoop, CL-gelden en merchandise zouden een flinke duit in het kasstroomzakje zijn. Het pakte anders uit.

Gevolgen voor kasstroomverwachting
Het succes kon internationaal niet worden bestendigd, nationaal kon de terugval nog even worden verbloemd. Tot ook dat niet meer lukte – met het demasqué van dit seizoen tot gevolg. Dit had serieuze gevolgen voor de kasstroomverwachting. De vroegtijdige uitschakeling in Europa drukte zwaar op het verwachte prijzengeld, maar ook de transferwaarde van de selectie kreeg een serieuze tik neerwaarts. En het komende seizoen wordt er niet geacteerd op CL-niveau. En komen er nog groeibriljanten naar de club?

Dus die financiële druk, zeker met een fiks dure huishouding, gaat wat langer duren dan één seizoen. Dat reflecteerde zich dan ook al snel in een forse terugval van het aandeel Ajax – van de eerdere € 24 tot minder dan € 11 recent (waarbij het leek of iemand aandelen opkocht als het ónder die grens zakte…). Bij het aangekondigde vertrek van Van der Sar veerde het aandeel op tot meer dan € 11,50 – een lekkere stijging van 5 procent bij een aftredende topman. Dat duidt op beleggershoop dat er een nieuwe frisse wind gaat waaien… of in ieder geval op opluchting dat de eerdere schrale wind is gaan liggen.

Daarbij lijkt er ook sprake van een uiterst gebrekkige governance – commissarissen, directie(s), bestuursraden, een club, een Vereniging; ze houden elkaar gevangen in een web van onoverzichtelijke belangen. In dat spanningsveld treedt een nieuwe algemeen directeur aan, én een nieuwe trainer. Beide zaken – zo blijkt uit beleggersliteratuur – voorspellen een volatiel aandeel: tussen de 15 en 25 procent. Interessant daarbij is hoelang Ajax buitenspel staat – nationaal én internationaal.

Dat staat in de sterren, en staat of valt met ‘de sterren’.

Gerelateerde artikelen