Btw-commissie EU publiceert visie over btw op crowdfunding

De btw-commissie van de EU heeft onlangs haar visie over btw op crowdfunding gepubliceerd. Deze visie is niet bindend voor de EU-lidstaten, maar wordt meestal wel gevolgd.

Dit meldt Grant Thornton. Crowdfunding in de vorm van het verstrekken van een pure lening, blijft net als een lening bij de bank vrijgesteld van btw. Echter, het is met name de crowdfunding waartegenover een prestatie staat, die leidt tot btw-heffing bij degene die de fondsen ontvangt. Het kan dan gaan om allerlei goederen of diensten die gratis of tegen sterk gereduceerde vergoeding worden aangeboden aan de investeerders.

In de visie van de btw-commissie van de EU geldt op hoofdlijnen het volgende:
• het leveren van bepaalde goederen of diensten die in ruil voor de fondsen worden beloofd, is belast met btw;
• de btw op die levering van bepaalde goederen of diensten is verschuldigd op het moment dat het geld wordt ontvangen;
• geen btw is verschuldigd voor het ontvangen van een lening of het verstrekken van aandelen;
• de fondswervende diensten van crowdfunding platforms zijn belast met btw.

De verschuldigdheid van btw over bepaalde vormen van crowdfunding zal het minder aantrekkelijk maken. Ook zullen crowdfunding projecten direct moeten registreren voor de btw bij de belastingdienst.

 

 

Krijgt uw cliënt de financiering nog rond? 
Het is nu tijd om de alternatieven te onderzoeken en de continuïteit en groei van de MKB onderneming veilig te stellen. Voorkom risico’s, volg de masterclass Alternatieve Financieringsvormen en maak een succes van financiering. Meld u direct aan.

 

    

Gerelateerde artikelen