BTW in de EU vanaf 2010

Voor ondernemers die zakendoen met het buitenland veranderen de regels van de BTW-heffing in Europa. Ondernemers moeten in de aangifte omzetbelasting andere gegevens invullen dan dat zij gewend zijn.

De Belastingdienst streeft ernaar de gewijzigde regels voor de BTW-heffi ng in Europa per 1 januari 2010 in werking te laten treden. Er geldt een nieuwe hoofdregel: de afnemer van een dienst geeft de BTW aan in zijn eigen land. Daarnaast geldt dat dienstverleners opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) doen.

Bovendien doen leveranciers van goederen per 1 januari 2010 maandelijks opgaaf ICP als de omzet per kwartaal meer is dan 100.000 euro. En ondernemers die zakendoen met het buitenland vragen voortaan bij de Nederlandse Belastingdienst elektronisch BTW terug uit EU-landen.

Voor ondernemers hebben de veranderingen een aantal voordelen. Zo hoeven ondernemers in de meeste gevallen geen aangift e meer te doen in andere EU-landen, brengen dienstverleners minder vaak BTW in rekening – zij noteren ‘BTW verlegd’ op de factuur – en vragen ondernemers BTW uit andere EU-landen terug via de Belastingdienst in Nederland.

Gerelateerde artikelen