Btw-fraude bij aanschaf jachten

De belastingdienst heeft grootschalige fraude ontdekt omtrent de aanschaf van luxe jachten. Over de schepen werd geen btw afgedragen waardoor kopers duizenden euro's konden besparen. Dat is ontdekt bij een Europees onderzoek naar belastingfraude bij de verkoop van 225 jachten.

De fiscus denkt zeker 31 miljoen euro aan boetes en naheffingen op te kunnen leggen aan eigenaren van luxe jachten en van bedrijven die btw hebben ontdoken. In elf landen moeten nog ongeveer driehonderd eigenaren en betrokken bedrijven een naheffing betalen. De totale waarde van de onderzochte jachten bedroeg meer dan een miljard euro.

Twee constructies bleken populair te zijn om btw-betalingen te ontduiken. Zo maakte jachteigenaren gebruik van de verschillen tussen landen bij het leasen van de boten. In werkelijkheid is er geen sprake van leasen, maar betaalt de eigenaar de aanschaf van zijn jacht helemaal zelf.

Voor boten van boven de tien miljoen euro was de charterconstructie in trek. Die komt er op neer dat de jachten zogenaamd commercieel werden verhuurd, zodat btw kan worden teruggevraagd.

Gerelateerde artikelen