BTW-aftrek op (auto)kostenvergoeding aan werknemers beëindigd

fallback
De Europese rechter heeft Nederland op de vingers getikt omdat we hier BTW-aftrek toestaan op autokostenvergoedingen aan werknemers. De Staatssecretaris van Financiën heeft nu drastische maatregelen bekendgemaakt: de BTW-aftrek op autokostenvergoedingen is per 1 oktober 2002 van de baan, en datzelfde geldt voor de vergoedingen voor reis- en verblijfskosten aan werknemers. Wat je noemt geen half werk.

Autokostenvergoeding aan werknemers
Als werkgevers kunt u nu nog 12 procent van de kostenvergoeding als voorbelasting in aftrek brengen voor al uw werknemers die hun privé auto gebruiken voor uw onderneming en daarvoor een kostenvergoeding ontvangen. De maximale vergoeding is op dit moment EURO 0,28 per kilometer.

Helaas vindt de Europese rechter dit niet meer goed. De prestaties waarop de vergoeding betrekking heeft zijn niet verricht aan de werkgever (maar aan de werknemer) en de werkgever beschikt niet over facturen met betrekking tot die prestaties.

Wij adviseren u deze BTW-aftrek te betrekken in de maand- en kwartaalaangiften tot en met september 2002.

Reis- en verblijfskostenvergoeding aan werknemers
Tot nog toe kon u uw werknemers in het kader van zakelijk gemaakte reis- en verblijfskosten een vergoeding verstrekken en een forfaitair gedeelte van die kostenvergoeding als voorbelasting in aftrek brengen. Ook deze aftrekmogelijkheid is van de baan.

Gerelateerde artikelen