Brussels akkoord voor compensatie evenementen

EU staat lidstaten toe compensatie te geven aan evenementen die door Covid-19 zijn afgelast.

Denemarken krijgt als eerste toestemming van de Europese Commissie om organisatoren van grote evenementen die zijn afgelast of uitgesteld vanwege de virusuitbraak te compenseren. Het gaat om 12 miljoen euro, die door Brussel niet wordt aangemerkt als onrechtmatige staatssteun. De goedkeuring kwam binnen 24 uur. Verantwoordelijk EU-commissaris Margrethe Vestager staat open voor aanvragen van andere lidstaten, laat ze weten. Ze heeft een contactpunt geopend waar landen nationale steunmaatregelen kunnen aanmelden.

De Europese Commissie beschouwt de virusepidemie als een “uitzonderlijke, onvoorziene gebeurtenis met een grote economische impact”. Daarom is compensatie door overheden van de schade die hierdoor wordt veroorzaakt gerechtvaardigd.

In Nederland vinden VNO-NCW en MKB-Nederland de kabinetsmaatregelen, onder andere thuiswerken en toestaan van werktijdverkorting, een “goede stap”. Wel is het volgens de organisaties van belang dat de regelingen snel worden ingevoerd en werkbaar zijn voor met name MKB. “Veel sectoren worden nu immers al keihard getroffen, bijvoorbeeld door de nieuwe maatregelen van de Verenigde Staten die de luchtvaartsector fors raken,” stellen ze. Ook wijzen ze op andere sectoren zoals de horeca en reders, die nu al hard worden geraakt.

Lees ook: Werktijdverkorting door virus al 300 keer toegekend

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen