Brussel ziet herstel Nederlandse economie dit jaar zonniger in

De Europese Commissie is een stuk optimistischer over het economisch herstel dan drie maanden geleden.

De Europese Commissie rekent op een economische groei van 2,3 procent van Nederland, terwijl Brussel in februari nog van 1,8 procent uit ging. Het herstel zal later dit jaar “op stoom komen”, schrijft de commissie in haar zogeheten lenteprognose.

Het dagelijks EU-bestuur mikt op een gemiddelde groei van 4,2 procent in de hele EU dit jaar. De EU kan de “mouwen opstropen”, zo wordt gezegd, nu de vaccinatieprogramma’s eindelijk goed op gang zijn gekomen.

Toch scoort Nederland in 2021 met de bijgestelde cijfers nog steeds het laagst van alle EU-landen. En ook volgend jaar blijft ons land met 3,6 procent een beetje achter bij het verwachte gemiddelde van 4,4 procent. Daartegenover staat dat de economische klap vorig jaar in Nederland minder hard was dan in veel andere landen en de Nederlandse economie “robuust” is.

De commissie verwacht dat eind volgend jaar alle EU-landen weer op het niveau zitten van voor de crisis. Maar de schuld in Europa zal door alle maatregelen om de klappen bij burgers en bedrijven op te vangen dit jaar wel pieken, vreest Brussel, tot wel 102 procent van het bruto nationaal product (bnp) in de negentien eurolanden. De begrotingstekorten lopen dit jaar op tot gemiddeld 7,5 procent van het bnp. In normale tijden mogen die percentages volgens de EU-regels niet meer dan respecrtievelijk 60 en 3 zijn.

 

Gerelateerde artikelen