Brussel stelt Nederlandse groei iets bij

Nederland groeit bovengemiddeld, maar heeft hoge inflatie. Volgend jaar verwacht EC lagere groei.

De Europese Commissie stelt haar eerdere groeiverwachting voor Nederland dit jaar iets bij. In juli dacht de commissie nog aan 1,6 procent, in haar herfstraming rekent ze op 1,7 procent door een boven verwachting goed eerste halfjaar.

“Na jaren van bovengemiddeld presteren” noemt de commissie het “een gematigde groei”. Nederland blijft dit jaar nog ruim boven het geraamde eurozone-gemiddelde in 2019 van 1,1 procent. Maar dat verschil verdwijnt de komende twee jaar volgens Brussel nagenoeg.
In 2020 en 2021 vertraagt de groei in Nederland tot 1,3 procent, 0,2 procent minder dan het dagelijks EU-bestuur in haar zomerprognose stelde. Voor de hele eurozone wordt het gemiddeld 1,2 procent voor de komende twee jaar, ofwel 0,2 procentpunt lager dan in juli voorspeld.

In de eurozone daalt de werkloosheid dit jaar naar gemiddeld 7,6 procent en volgend jaar 7,4 procent. De inflatie blijft hangen op 1,2 procent, maar Nederland zit daar dit jaar met 2,6 procent flink boven. Dit komt door de verhoging van de btw. Volgend jaar zakt dat percentage weer tot 1,4.
De schuldratio van de eurolanden daalt naar verwachting van gemiddeld 86,9 procent van het bbp vorig jaar naar 86,4 in 2019 en 85,1 in 2020. Dat is minder hard dan waar de commissie op had gehoopt, onder meer doordat Italië zijn schuld niet verder afbouwt. Het streven is overigens 60 procent.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen