Brussel legt miljoenenboetes op aan banken vanwege rentefraude

De Franse bank Crédit Agricole, de Britse HSBC en het Amerikaanse JPMorgan moeten een boete van totaal 485 miljoen euro betalen voor het manipuleren van de

Brussel bestraft de drie banken omdat ze ongeoorloofde afspraken hadden gemaakt over de prijzen van zogeheten rentederivaten in de eurozone. Dat zijn financiële producten die worden gebruikt om renteschommelingen op te vangen. JPMorgan wordt met ruim 337 miljoen euro het hardst aangepakt. Crédit Agricole en HSBC moeten respectievelijk 114,6 en 33,6 miljoen neertellen.

In hetzelfde onderzoek naar het 'Euriborkartel' schikten Deutsche Bank, Société Générale en Royal Bank of Scotland al in 2013 voor 820 miljoen euro. Barclays zou een boete hebben ontlopen door de zaak te verklikken.

“Een betrouwbare en concurrerende financiële sector is essentieel voor investeringen en groei”, zei Vestager bij de toelichting op haar besluit. “Banken moeten de EU-regels voor mededinging respecteren net als alle andere ondernemingen die actief zijn op de interne markt.” Ze zei dat tijdens het onderzoek ook mails waren gevonden waarin betrokken handelaren elkaar feliciteerden na een goede deal.

Het onderzoek begon in 2011 onder de vorige commissaris Joaquín Almunia. Het betreft de periode september 2005 tot mei 2008. Brussel legde eerder al zo'n 1,8 miljard euro aan boetes op voor manipulatie van Libor, het rentetarief waar handelaren van onder meer Rabobank mee sjoemelden, en Euribor.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen