Britse tak van SVB gered door HSBC

IMF akkoord met 1,4 miljard dollar aan noodhulp voor Oekraïne
Overname voor een symbolisch bedrag van 1 pond.

HSBC UK neemt de Britse tak van de noodlijdende Silicon Valley Bank UK over voor een symbolisch bedrag van 1 pond. De overname komt na een weekend van hectische onderhandelingen door de Britse overheid, toezichthouders en een reeks andere potentiële bieders.

Het faillissement van het Amerikaanse moederbedrijf zorgt voor veel onrust op de financiële markten. De SVB werd vrijdag door de autoriteiten in de Amerikaanse staat Californië gesloten. Het was niet gelukt om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. De bank, die leningen verstrekte aan tech startups, kon daardoor niet langer aan de verplichtingen voldoen.

De deal is een opluchting voor de Britse technologiesector, die even in gevaar dreigde te komen door de ineenstorting van zowel SVB als zijn Britse tak. De overname zal worden gefinancierd uit bestaande middelen.

Op 10 maart 2023 had SVB UK leningen van ongeveer 5,5 miljard pond en deposito’s van ongeveer 6,7 miljard. Voor het boekjaar eindigend op 31 december 2022 boekte SVB UK een winst voor belastingen van 88 miljoen. Het tastbare eigen vermogen van SVB UK zal naar verwachting ongeveer 1,4 miljard bedragen.

De Bank of England benadrukt dat het geld van spaarders bij SVB UK veilig is.

Gerelateerde artikelen