Britse handelsattache door China opgepakt

Zaken doen met China? Zwijgen is goud.

De Britse handelsattaché in Hongkong die sinds 8 augustus werd vermist, is opgepakt in China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat woensdag naar buiten gebracht. De Britten hebben opheldering gevraagd aan de autoriteiten van zowel Hongkong als de Chinese provincie Guangdong.

De man bracht op 8 augustus een werkbezoek aan de naastgelegen Chinese miljoenenstad Shenzhen en kwam een dag later niet opdagen op zijn werk in Hongkong. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ging er al van uit dat hij werd vastgehouden door de Chinezen maar bevestiging hadden ze daar nog niet van.

China lijkt zich weinig aan te trekken van de overeenkomst die destijds rond de overgang van Hongkong gesloten was. Het land maakt ook korte metten met buitenlandse commerciële partijen die het wagen iets anders dan de door Beijing gewenste mening te verkondigen. De leider van Cathay Pacific moest al opstappen, omdat hij medewerkers die sympathiek tegenover de protesten in Hongkong stonden niet snel genoeg had ontslagen. De Big Four accountantskantoren zijn ook al op het matje geroepen. Intussen blijft het handelsoverschot van China groeien, tot nu al 45 miljard dollar.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen