“Britse CFO’s optimistischer over toekomst, onzekerheid blijft”

Het optimisme onder CFO's van Britse beursgenoteerde bedrijven neemt toe, blijkt uit de Deloitte CFO Survey.

27 procent van de 119 ondervraagde CFO’s geeft in het onderzoek aan optimistisch te zijn over de toekomst, 22 procent is pessimistisch. In het vorige kwartaal was 16 procent optimistisch, kort na de Brexit lag dit percentage zelfs op 3 procent. Het vertrouwen onder CFO’s bereikt daarmee een nieuwe top. Sinds het tweede kwartaal van 2015 (34 procent) is dit niet meer zo groot geweest.

Wel zijn er nog steeds zorgen over de toekomst: zo geeft 90 procent van de financieel directeuren aan dat het niveau van externe financiële en economische onzekerheid hoog is. Ook de afgelopen kwartalen lag dit percentage rond de 90 procent. Slechts 21 procent vindt dit een goede tijd om meer risico’s te nemen

De CFO’s stellen zich dan ook defensief op, laat het onderzoek zien. 45 procent vindt kostenverlaging de prioriteit voor 2017, voor 41 procent is dat het verbeteren van de kasstroom. Voor 36 procent is het bedenken van nieuwe producten en services of nieuwe markten aanboren het belangrijkste het komende jaar.

Ook het pessimisme over de gevolgen van Brexit blijft bestaan. 66 procent dat de breuk met de EU gaat zorgen voor een verslechtering van de economie.

Klik hier om het onderzoeksrapport van Deloitte te lezen. Bekijk hieronder ook de duiding bij het onderzoek van Ian Stewart, Chief Economist bij Deloitte. 

Gerelateerde artikelen