Britse bank introduceert papierloze handelsfinanciering voor VK

Lloyds Bank verduurzaamt handel met digitalisering documenten handelsfinance

De Britse Lloyds Bank heeft een nieuw initiatief gelanceerd waarmee klanten digitale direct garanties of standby letters of credit kunnen aanvragen, waardoor ze efficiënter, veiliger en duurzamer kunnen exporteren en importeren. Dat meldt de website fintechtimes.com.

  • jaarlijks ruim 28 miljard finance documenten in wereldwijde handel
  • footprint van handelsbedrijven kan dalen

Ben jij je eigenlijk bewust van de aannames die jouw keuzes bepalen? Als deze aannames en vooronderstellingen niet kloppen, is de kans groot dan keuzes verkeerd uit pakken.

Tijdens het Leadership in Finance Summit – hét leiderschapsevenement voor CFO’s en Group Controllers – ontdek je hoe je jouw aannames expliciet maakt, toetst en vervolgens omzet in scherpere inzichten en winnende strategieën.

Het Paperless Guarantee-initiatief biedt ondersteuning aan bedrijven die een aanzienlijk aantal (handels)transacties hebben waarvoor bankgaranties vereist zijn. Bovendien maakt het digitale systeem het mogelijk om de garanties direct naar de ontvangers te sturen, wat tevens bijdraagt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Deze stap volgt op de recente voltooiing van VK’s nieuwe Electronic Trade Documents Act (ETDA), die op 20 september in werking trad. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


FM.nl houdt 24/7 biedt dagelijks makkelijk leesbare en overzichtelijke artikelen over de financiële kant van het nationale bedrijfsleven.

Weinig tijd? Geen zorgen: door u in te schrijven op de nieuwsbrief ontvang u 3 x per week (rond het middaguur) een selectie van de de belangrijkste artikelen, een overzicht van inspirerende finance events (met netwerk) en de meest relevante trainingen en exclusieve opleidingen. Klik hier voor het aanmelden binnen 60 seconden.


28 miljard papierstukken

Geschat wordt dat handelsfinanciering jaarlijks leidt tot de creatie en uitwisseling van ongeveer 28,5 miljard stukken papier over de hele wereld. Met het Paperless Guarantee-initiatief streeft de britse bank ernaar klanten te ondersteunen bij het reduceren van kosten, logistiek en de uitstoot van koolstofdioxide door koeriersdiensten van papieren documenten te verminderen door middel van digitalisering. Het initiatief kan handelsbedrijven helpen om toegezegde of geëiste duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

De handel met het Verenigd Koninkrijk is belangrijk voor Nederland, omdat het een van de grootste handelspartners is. Volgens het CBS exporteerde Nederland in 2020 voor 38,6 miljard euro aan goederen naar het VK, en importeerde het voor 24,5 miljard euro. De handel levert ook veel banen en inkomsten op voor de Nederlandse economie.
Gerelateerde artikelen